Plenković i ministri u vladu došli u dresovima, odmah su pričali o gradnji nacionalnog stadiona

Plenković i ministri u vladu došli u dresovima, odmah su pričali o gradnji nacionalnog stadiona
Foto: FAH

HRVATSKI premijer Andrej Plenković otvorio je u četvrtak sjednicu vlade još jednom čestitajući hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na fantastičnom uspjehu koji je postigla osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji te izrazio spremnost vlade za sudjelovanje u pronalaženju najboljeg rješenja za nacionalni stadion, ali ne zanemarujući nogometnu infrastrukturu u Splitu, Rijeci i Osijeku.

"Velike čestitke izborniku Daliću, nogometašima, stručnom stožeru vodstvu HNS-a, svima koji su Hrvatskoj i hrvatskom narodu priredili jedno nevjerojatno slavlje i zadovoljstvo ovim sjajnim rezultatom viceprvaka svijeta na SP-u u Rusiji. U sportskom smislu to je fantastičan uspjeh, u fenomenološkom smislu Hrvatska je postala globalni brend", rekao je predsjednik vlade u svojoj uvodnoj riječi te iskazao oduševljenje načinom na koji je reprezentacija dočekana po povratku iz Rusije.

"Veličanstveni doček koji je priređen u Zagrebu i drugim gradovima pokazuje koliko su nogometaši osvojili srca naših ljudi i koliko su podigli pozitivnu atmosferu i optimizam u društvu. Svi zajedno možemo od toga izvući pouke. Ovo će biti najbolja turistička sezona, bolja od lanjske, ovaj sportski uspjeh je tome izuzetno pridonio", istaknuo je Plenković.

Uspjeh nogometaša aktualizirao je problem sportske, a prije svega, nogometne infrastrukture u Hrvatskoj.

"Vlada je više nego spremna da se brinemo o sportskoj infrastrukturi, uključivši i nogometnu. Kad se malo slegnu slavljenički dani, sazvat ćemo sve zainteresirane da vidimo kako se može pristupiti rješenju nacionalnog stadiona, ali ne zanemarujući i drugu nogometnu infrastrukturu u Splitu, Rijeci i Osijeku. Moramo voditi računa o ravnomjernom aspektu sportske infrastrukture, ali voditi i računa o sredstvima koja se u to ulažu", zaključio je premijer Plenković.

U sabor upućene izmjene Zakona o zaštiti potrošača

Radi usklađivanja s EU Direktivom o nepoštenoj poslovnoj praksi, kojom je za vrijeme posebnih oblika prodaje propisano obvezno isticanje redovne cijene i snižene cijene, vlada je u saborsku proceduru u četvrtak uputila izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojima se propisuje da se obveza isticanja dviju cijena odnosi isključivo na prodaju unutar poslovnih prostorija, a ne i oglašavanje.

Po mišljenju Europske komisije, u važećoj odredbi zakona nije posve razvidno da se predmetna obveza odnosi na prodaju unutar poslovnih prostorija, kao i odnosi li se i na oglašavanje. Stoga se izmjenama jasnije propisuje da se obveza isticanja dviju cijena odnosi isključivo i samo na prodaju unutar poslovnih prostorija, a ne na oglašavanje.

Na području javnih usluga, važećim Zakonom o zaštiti potrošača propisana je obveza da u savjetodavnim tijelima osnovanima u jedinicama lokalne samouprave, kao i u povjerenstvima za reklamacije trgovaca pružatelja javnih usluga, moraju biti i predstavnici udruga za zaštitu potrošača.

"Budući da je Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano da su poslovi zaštite potrošača u samoupravnom djelokrugu jedinica lokalne samouprave, predlaže se i da osnivanje savjetodavnih tijela ostane samo pri jedinicama lokalne samouprave koje odlučuju o pravima i obvezama potrošača javnih usluga definiranim Zakonom o zaštiti potrošača", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Predlaže se da udruge za zaštitu potrošača, u cilju boljeg informiranja potrošača, na svojim mrežnim stranicama objavljuju popis jedinica lokalne samouprave i popis trgovaca - pružatelja javnih usluga, u radu čijih savjetodavnih tijela, odnosno povjerenstva sudjeluju njihovi predstavnici.

Radi istoga cilja predlaže se da Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora objavljuju na svojim mrežnim stranicama popis povjerenstava za reklamacije u kojima sudjeluju predstavnici udruga za zaštitu potrošača, koja su osnovana pri predmetnim komorama za pojedine djelatnosti koje obavljaju trgovci koji imaju do pet zaposlenih.

Predlaže se i obveza polaganja stručnog ispita za osobe koje obavljaju poslove savjetovanja potrošača temeljem javnog natječaja za koji su osigurana sredstava u državnom proračunu.

Vlada je uputila u sabor i prijedlog Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora kako bi se mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora učinila dostupnijima, prvenstveno osobama s posebnim potrebama, ali i svim korisnicima koji će u otežanim uvjetima vidljivosti imati više mogućnosti pristupanja sadržaju.

Vlada je danas održala prvu sjednicu u Svečanoj dvorani Banskih dvora, budući da su u tijeku radovi na dvorani Ban Jelačić, gdje se inače održavaju sjednice.

Ukupna vrijednost svih radova i nabave opreme za dvoranu Ban Jelačić procjenjuju se na 4,1 milijun kuna plus PDV, a završetak radova predviđa se u prvom tromjesečju iduće godine.

Prihvaćen prijedlog zakona o biogorivima, smanjenju emisije stakleničkih plinova

Vlada je u četvrtak prihvatila konačni prijedlog izmjena Zakona o biogorivima za prijevoz, kojim se uvodi minimalni cilj od 0,1 posto obveze potrošnje naprednih biogoriva i predlaže smanjenje emisije stakleničkih plinova idućih godina, uz penalizaciju u slučaju neispunjavanja plana.  

Kako je na sjednici vlade rekao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, cilj zakona je implementacija EU Direktive o kvaliteti benzinskih i dizelskih goriva i izmjena Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora.

Osnovne izmjene i dopune zakona su uvođenje ograničenja od maksimalno 7 posto doprinosa biogoriva prve generacije u ukupnoj godišnjoj neposrednoj potrošnji energije u prijevozu, kao i uvođenje novih faktora kojima se množi energija iz obnovljivih izvora potrošena u cestovnom i željezničkom prijevozu.

Isto tako, uvodi se minimalni cilj od 0,1 posto obveze potrošnje naprednih biogoriva u prijevozu i ostavlja se mogućnost da se taj cilj u 2019. razmotri ovisno o stanju na tržištu. 

Nadalje, zakonskim prijedlogom ostavlja se dosadašnja obveza stavljanja minimalnih količina biogoriva na tržište kojima se ispunjava nacionalni cilj, a sve sukladno Nacionalnom akcijskom planu za obnovljive izvore energije do 2020. godine.

Predlaže se uvođenje obveze smanjivanja emisije stakleničkih plinova s penalizacijom u slučaju neispunjavanja, i to najmanje 2 posto do 31. prosinca 2018., 3 posto do 31. prosinca 2019., najmanje 6 posto do 31. prosinca 2020. i nadalje. 

Uvodi se, istaknuto je, i obveza obveznicima javne usluge gradskog prijevoza i željeznici da za potrebe prijevoza koriste isključivo obnovljivu električnu energiju, a s obzirom na europsko energetsko zakonodavstvo predlaže se i nužnost jačanja tržišta te se ukida mogućnost davanja novčanih potpora za proizvodnju biogoriva, kao i pojam povlaštenog proizvođača.

Poticat će se i znanstveno-istraživački razvoj naprednih biogoriva.

Uz to, ukida se mogućnost prenošenja obveze stavljanja biogoriva na tržište iz prethodne godine u tekuću u slučaju nestavljanja potrebnih količina, s obzirom na to da se smatra da se sustav uhodao i da se mora ostvariti cilj u 2020. godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara