Plenković: Ina može postati nepremostiv problem između Hrvatske i Mađarske

Plenković: Ina može postati nepremostiv problem između Hrvatske i Mađarske
Foto: Hina

PREMIJER Andrej Plenković izjavio je da, ako se hrvatska i mađarska strana ne dogovore oko cijene otkupa dionica Ine od MOL-a, onda je to problem koji može biti i nepremostiv, jer nitko nije u poziciji da izdvaja više sredstava nego što ih može ili treba izdvojiti.

Odgovarajući na upit na novinskoj konferenciji nakon summita Srednjoeuropske inicijative (SEI), Plenković je rekao da Mađarska i Hrvatska oko pitanja Ine imaju različita stajališta.

"Cijena povrata Ine u hrvatsko vlasništvo nije nešto što se može pregovarati niti preko noći niti je tako jednostavno. Dapače, znamo koliko je to kompleksno i, u krajnjoj liniji, ako se ne dogovorimo o cijeni, onda to je po meni jedan problem koji može biti i nepremostiv, jer nitko nije u poziciji da izdvaja više sredstava nego što ih prema nekim procjenama može ili treba izdvojiti", kazao je Plenković.

Kaže da su odnosi s Mađarskom dobri

Naveo je i da vlada ima procjene. "Otprilike te procjene znamo. Ono što varira su širi detalji koji mogu biti važni za uopće energetske kompanije, daljnju perspektivu tih kompanija i globalne trendove u tom pogledu. No, u ovom trenutku nismo ništa napravili krivo, dapače, mislim da smo napravili dobro i da je ta činjenica čak pomogla da se određeni procesi i problemi rješavaju na konstruktivni način. To je bio sadržaj, duh i ton našeg jučerašnjeg sastanka", rekao je.

Plenković je ponovio i da je nakon jučerašnjeg razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom konstatirano da su odnosi između Hrvatske i Mađarske izrazito dobri i nesporni u smislu susjednih država, kao i da između dvije zemlje nema problema u odnosima vezanim uz Inu i MOL.

Jučer je i mađarski premijer Viktor Orban rekao da "Mađarska na to gleda kao na pitanje između kompanija".

Plenković kupnju Ine najavio na Badnjak 2016.

Inače, premijer Plenković je još krajem 2016. godine objavio da je vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Sredinom siječnja prošle godine vlada je osnovala Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini, a u travnju ove godine odabrala konzorcij u kojem su Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ) za investicijskog savjetnika vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine. No, ugovor sa savjetnicima još nije potpisan. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara