Plenković iznio tri faze rješenja za 3. maj, tvrdi da nijedna neće koštati

Plenković iznio tri faze rješenja za 3. maj, tvrdi da nijedna neće koštati
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković je na novinarskoj konferenciji nakon sjednice vlade rekao da će proces rješavanja krize u 3. maju imati tri faze, pri čemu država ne bi trebala imati troškova.

''Prva faza bi se odnosila na deblokadu računa, druga na dogovor brodogradilišta, Vlade i naručitelja brodova s ciljem iznalaženja adekvatnih financijskih sredstava koji bi omogućili dovršetak tih brodova, a treći korak bio bi pronalaženje ozbiljnog partnera koji bi našao interes za održivost, vjerojatno ponovno kroz neke prilagodbe i restrukturiranje'', rekao je Plenković.

Dodao je kako je sve temeljeno na jasnoj financijskoj konstrukciji koja bi ''omogućila državi da u ovoj operaciji nema troškova''.

Napomenuo je da se o tome razgovaralo s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i budućom predsjednicom Ursulom von der Leyen.

Na pitanja novinara o planovima vezanima za reotkup dionica Ine od mađarskog MOL-a po završetku rada konzultanta, englesko-francuske investicijske banke Lazard, premijer je rekao da postoji više opcija, no kako je rano detaljnije govoriti o tome.

Nije odgovorio na pitanje povećava li neka opcija javni dug.

''Najvažnije je da prvo ministri financija i energetike potpišu ugovor s Lazardom'', kazao je Plenković dodajući kako će Lazard s drugim savjetnicima koje će angažirati iznaći financijsku konstrukciju za takvu operaciju.

Istaknuo je dobra iskustva s Lazardom te podsjetio da su svojevremeno kad ih je angažiralo Ministarstvo financija i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, uštedjeli 50 milijuna eura godišnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara