Plenković je na žestokom udaru HDZ-ovaca sa svih strana, evo što mu sve govore

Plenković je na žestokom udaru HDZ-ovaca sa svih strana, evo što mu sve govore
Foto/screenshot: EPA/HBO/GoT/Pixsell/Boris Scitar/Dalibor Urukalovic/Borna Filic/Patrik Macek

ODAVNO je jasno da Andrej Plenković nije nikada uspostavio potpunu kontrolu nad HDZ-om, čiji je predsjednik od 2016. godine, te da dobar dio stranke tek trpi njegovo predsjednikovanje jer ih je, nakon političkog debakla Tomislava Karamarka, doveo na vlast, što je HDZ-u najvažnije.

Kolindin poraz je okidač za masovnu kritiku Plenkovića iz redova HDZ-a 

Iako je i prije bilo javnih gunđanja, poraz HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima očito je bio događaj koji je otvorio vrata otvorenim napadima na Plenkovića iz samoga HDZ-a, koji već danima ne prestaju. 

Nasrtaji na Plenkovića su u tijeku te je teško pratiti sve žestoke kritike i napade koji iz HDZ-a idu u pravcu predsjednika stranke pa se Index odlučio složiti svojevrsni best of tih kritika kako bi bilo preglednije tko sve i s kakvim argumentima udara na Plenkovića u periodu od proglašenja rezultata predsjedničkih izbora.

Plenković bi se svakako trebao zabrinuti jer njegovi kritičari nisu više usamljeni glasovi otpisanih, već ljudi koji dolaze sa svih nivoa stranke, od lokalne, preko nacionalne, pa do europske. Tu su bivši i sadašnji eurozastupnici, bivši i sadašnji ministri, saborski zastupnici, gradonačelnici i istaknuti članovi lokalnih organizacija HDZ-a. Tu su i stranački veterani i mlade snage stranke. 

Pobuna protiv Plenkovića, dakle, prožima svaku razinu HDZ-a.

Davor Ivo Stier: Postoji alternativa ovom stranačkom vodstvu, spremni smo

"Moramo čuti što su nam birači poručili. Već na europskim izborima i u prvom krugu parlamentarnih izbora poslali su nam jasnu poruku. Što se tiče političkog identiteta HDZ-a i što se tiče borbe protiv klijentelizma, na tome ćemo raditi i ponovno ćemo stati na noge", rekao je bivši Plenkovićev ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier novinarima komentirajući rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Zoran Milanović.

Stier se još od Plenkovićevog razvrgavanja koalicije s Mostom razišao s premijerom, kojemu se onda zamjerio i govorom na saboru HDZ-a u kojem je napao Plenkovićevu politiku. Odavno je najavio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a i potrebu za novim smjerom u stranci, a ne miruje ni proteklih dana.

Stier je u saboru neki dan tako izjavio da su “građani poslali poruku, jasno su nam rekli - i na europskim izborima i sada na predsjedničkim - što žele da se promijeni, što se tiče borbe protiv klijentelizma, što se tiče identiteta HDZ-a".

"Postoji alternativa u HDZ-u koja je spremna provesti te promjene. One moraju biti odlučne, institucionalne i brze”, dodao je. 

"Nisam zadovoljan s ovakvom vladajućom koalicijom. O tome sam se izjasnio kada je trebalo i kada se stvarala većina", podsjetio je Stier na svoju ostavku te dodao da vladajuća većina ipak treba odraditi posao do kraja jer smo u izbornoj godini i “danas treba biti odgovoran prema državi”.

Bio je jasan i u vezi unutarstranačkih izbora u HDZ-u oko kojih su se proteklih dana pojavili prijepori u stranci i javnosti.

"Kada god budu ti izbori, alternativa ovom stranačkom vodstvu će biti spremna. Dakle, ja očekujem da stranačka tijela, kao što je i najavljeno, što prije definiraju kada će biti izbori i da donesu sve provedbene akte, da se ti izbori mogu organizirati i provesti", kazao je Stier.

Miro Kovač: Plenković je HDZ izveo iz korita gdje ju je pozicionirao Tuđman

Saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač pozvao je ovih dana tu stranku da prihvati odgovornosti za izborne neuspjehe, istaknuvši da su predstojeći unutarstranački izbori prilika da članovi pokažu odlučnost za obnovu stranke koja je "izišla iz korita gdje ju je pozicionirao utemeljitelj Franjo Tuđman".

"Ni nakon europskih izbora u svibnju prošle godine, ni poslije gubitka predsjedničkih izbora nije se smoglo snage suočiti se s vlastitim propustima, nego se razlozi traže u biračima, onima koji su ostali u Hrvatskoj i onima koji su otišli iz Hrvatske", napisao je Kovač na Facebooku u postu kojim još jednom podsjeća da želi zamijeniti Plenkovića na čelu HDZ-a.

"Dio naših birača udaljio se od HDZ-a jer su njihovi osjećaji povrijeđeni, bilo zbog katkad omalovažavajućeg odnosa prema njima, bilo zbog nekih odluka koje se tiču svjetonazora, direktne demokracije, nedovoljne borbe protiv korupcije i sklapanja neprihvatljivih koalicija", ustvrdio je.

"Jedinstvo u stranci, kaže Kovač, ne postiže se intervjuima i parolama, već konkretnim djelima."

"Takvih djela nije bilo ni na europskim izborima, o čemu svjedoči način sastavljanja liste, ni u kampanji za predsjedničke izbore. Mjesecima se istaknutije stranačke ljude prozivalo, pače klevetalo što direktno, što indirektno u hrvatskoj javnosti. Tako se nije postupalo kada sam prije pet godina bio na čelu pobjedničke kampanje za predsjedničke izbore. I zato smo i pobijedili s Kolindom Grabar-Kitarović", navodi Kovač.

Smatra i da sada temeljno polazište mora biti da se bez okolišanja prihvati odgovornost za neuspjeh.

"Jer ostalo je vrlo malo vremena za preokret trendova. Pred nama su unutarstranački izbori na kojima imamo priliku sebi i hrvatskoj javnosti pokazati demokratičnost i odlučnost za obnovu HDZ-a. Moramo izabrati vodstvo koje će rekonstruirati HDZ i u skladu s očekivanjima naših članova, simpatizera i birača postići pobjednički rezultat na izborima za Hrvatski sabor. Čvrsto u to vjerujem jer HDZ je uvijek bio i opet će biti pobjednička stranka", poručio je Kovač. 

Milijan Brkić: Problem je u nama, ne u nekim drugima

Formalno Plenkovićev zamjenik u stranci, a u stvarnosti njegov možda i najsnažniji protivnik, Brkić nije dugo čekao da ispali strelicu u pravcu premijera i predsjednika HDZ-a u nedavnoj izbornoj večeri. Brkić je među prvima čestitao Zoranu Milanoviću na rezultatima izlaznih anketa, de facto proglasivši pobjedu bivšeg predsjednika suparničkog SDP-a.

Na pitanje hoće li se u HDZ-u i ovoga puta zbog lošeg rezultata spominjati crni labud, prvo je rekao: "Nemojte me to pitati", no onda je ipak odgovorio na pitanje. "Crni labudi su iza nas. Problem je u nama, ne u nekim drugima", rekao je znakovito Brkić.

Vaso Brkić nikada nije bio veliki orator, ali je svojim ponekad pitijskim izjavama ipak znao poslati jasne poruke, većinom protiv Plenkovića. Uostalom, ovaj navodni neprikosnoveni gospodar HDZ-ova terena Plenkovića sigurno neće smaknuti riječima, nego mobiliziranjem podrške unutar stranke Plenkovićevom protukandidatu kojeg izabere kao svoga. S time da Brkić nije ni do danas neupitno isključio vlastitu kandidaturu za predsjednika HDZ-a.

Drago Krpina: Plenković je izgubio politički kredibilitet

Bivši glavni tajnik HDZ-a iz epohe Franje Tuđmana i autor domoljubno-religiozne poezije Drago Krpina već je duže Plenkovićev žestoki kritičar unutar stranke, napose zbog odluke o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Krpina se oglasio i nakon Kolindinog poraza na predsjedničkim izborima te rafalno krenuo po Plenkoviću i kao premijeru i kao predsjedniku HDZ-a.

“Dojam koji HDZ ostavlja na birače u protekle dvije godine je, rekao bih, u slobodnom padu. Taj dojam je sve lošiji i negativniji”, poručio je Krpina.

"Prekretnica je bila raskid koalicije s Mostom i stvaranje jedne neprirodne koalicije s HNS-om, Miloradom Pupovcem i žetonima koje je Bandić skupljao po Saboru. To je bila prekretnica. To je bio početak pada HDZ-a. Taj pad se nastavio jednim potpuno nedemokratskim načinom i procedurom kojim je prihvaćena ta famozna Istanbulska konvencija", istaknuo je Krpina te dodao kako je i veliki štrajk prosvjetara koji se odvio krajem prošle godine pridodao lošem mišljenju javnosti o HDZ-u.

"U zadnje vrijeme smo mogli pratiti štrajk prosvjetnih radnika, a jednim potezom je predsjednik Vlade taj štrajk mogao učiniti posve nepotrebnim, a da to hrvatski proračun košta manje”, još je zapaprio Krpina opisavši Plenkovića kao političara koji je “izgubio politički kredibilitet”.

Oleg Butković: Plenkovićeva koalicija s HNS-om je živa žalost

Ministar prometa Oleg Butković je bio među prvima koji su nakon Kolindinog poraza najavili analizu takvog rezultata, i to s jasnim smjerom da udio u tome ima i Plenkovićeva koalicija s HNS-om, koju je usred predsjedničke kampanje opisao kao “živu žalost”.

"Treba sada malo smiriti strasti, dojmove, onda za par dana analizirati cijelu ovu situaciju i donijeti najbolje odluke za pripremu za parlamentarne izbore", rekao je Butković novinarima, implicirajući da Plenković nije ta “najbolja odluka”.

Na pitanje hoće li se posljedice današnjeg poraza osjetiti na unutarstranačkim izborima odgovorio je kako će sve biti u redu te da će HDZ "iz svega izaći jači", a na dodatno pitanje o Andreju Plenkoviću odgovorio je: "To morate njega pitati. On je predsjednik stranke i Vlade i dao je izjavu večeras."

Butković je dao naslutiti i da sam razmišlja o kandidaturi za predsjednika HDZ-a te je posve jasno da na njegovu podršku Plenković ne može računati.

Ivan Penava: Plenković vodi HDZ u pogrešnom smjeru

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, kojeg obožavaju ekstremno desni glasači HDZ-a, izravno je ovih dana u ekstremističkom Hrvatskom tjedniku (HT) napao premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i tako krenuo u otvorenu borbu protiv njega. 

”Plenković vodi HDZ u pogrešnom smjeru, zato sam sada još motiviraniji za unutarstranačke izbore", rekao je Penava u intervjuu za HT. Ta se izjava našla i na naslovnici tog tjednika s izjavom: "Ne može se više šutjeti." 

Penava je, osim što je prvi put izravno napao Plenkovića i to izjavom da vodi HDZ u pogrešnom smjeru, jasno u ekstremističkom glasilu najavio svoju kandidaturu za čelo stranke. 

Penava i Plenković već su bili u sukobu, no nikad izravno, a obojica su jedan o drugome ipak birali riječi. Penava je tako izbjegavao direktno prozivati Plenkovića kada je govorio o nezadovoljstvu institucijama zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru, zbog čega je i organizirao prosvjed koji je Plenković opisao kao udar na svoju vladu.

Karlo Ressler: Nitko od kandidata za predsjednika HDZ-a nema bjanko podršku

Od svih napada koje je proteklih tjedana doživio, vjerojatno nijedan nije zabolio kao očita izdaja mladog eurozastupnika Karla Resslera. Dotični je svoju karijeru započeo kao Plenkovićev asistent u Bruxellesu, premijer ga je sa sobom poveo i u vladu za savjetnika, dao mu da piše novi statut HDZ-a te ga postavio na prvo liste HDZ-a za prošlogodišnje europske izbore, čime je neiskusnom Ressleru omogućen i dobro plaćeni petogodišnji mandat u Europskom parlamentu.

Ukratko, Plenković je izmislio Karla Resslera u političkom smislu te mu otvorio sva moguća vrata k uspjehu, da bi mu Šeksov posinak prije par dana na televiziji N1 zabio nož u leđa. Tijekom intervjua Ressler je upitan o nadolazećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u te i tko je njegov favorit.

"Sad ulazimo u te izbore, oni još nisu služeno raspisani. Ovo je proces u kojem ćemo puno razgovarati. Za mene je bitno da imamo jasan smjer stranke i koji će ljudi predstavljati svaku od ovih komponenata i da nastavimo s modernizacijom", kazao je.

Na ponovljeni upit novinara podržava li smjer u kojem Andrej Plenković vodi HDZ, Ressler je odgovorio: "U fazi smo kada nitko od kandidata neće imati a priori bjanko podršku od nikoga, razgovarat ćemo o svemu. Cijenim Andreja Plenkovića, sve što je napravio i za HDZ i za Hrvatsku.”

Očito Ressler ne cijeni Plenkovića dovoljno da bi ga jasno podržao za još jedan mandat na čelu HDZ-a.

Uslijedio je i nož u Plenkovićeva prsa kada je Ressler par dana kasnije upitan o svojem odbijanju da jasno i glasno podrži Plenkovića.

“Ništa ne bih mijenjao u svojoj izjavi”, izjavio je Ressler za Novi list. Na pitanje smatra li on Plenkovića možda previše liberalnim HDZ-ovcem, s obzirom na to da je sam vrlo konzervativnih pogleda, Ressler je rekao: “To je pretjerano reći, to odbacujem, nije stvar u tome” te je ponovio da “nije u jednoj osobi sve”, odnosno da stranka mora biti tim različitih igrača.

Vladimir Šeks je poznat po tome da se tijekom svoje duge političke karijere znao u treptaju oka okrenuti protiv svojih bliskih prijatelja i zabiti im nož u leđa, a čini se da je Ressler o politici najviše naučio od očuha, kako je i sam izjavljivao. Ressler izgleda računa na dugu političku karijeru te mu neće biti problem brutovski smaknuti svojeg Cezara, Andreja Plenkovića, bez kojega bi u političkom smislu bio nitko i ništa.

Ivan Kujundžić: Politika Andreja Plenkovića vodi stranku u Labuđi pjev

Istaknuti član zagrebačkog HDZ-a jedan je od onih koji smatraju da je HDZ-u jako naštetila koalicija s Milanom Bandićem i u glavnom gradu i na državnoj razini. Kujundžić je svojom objavom na Facebooku zapravo progovorio u ime stotina zagrebačkih HDZ-ovaca te ga se ne treba gledati kao ambicioznog solo-igrača, već kao glasnogovornika sve veće skupine HDZ-ovaca koji se žele osloboditi Plenkovićevih i Bandićevih koalicijskih ralja.

“Promjenom iliti modernizacijom identiteta, u pokušaju da se HDZ nategne čak do centra lijevo, čini nas neprepoznatljivim u našem prirodnom prostoru i staništu”, konstatirao je Kujundžić, time direktno naciljavši Plenkovića.

“Promjena kursa ili smjera uzrok je naših izborno-političkih tegoba i dok to ne budemo razumjeli, srljat ćemo u nove političke Pirove pobjede ili poraze, tražeći povjerenje tamo gdje nas nikad nisu ni htjeli pa makar se izvrnuli naopako ili ogrnuli u Crvene zastave.

No, takva politika neminovno vodi u Veliku koaliciju, spasonosnu za politički klijentelizam, već odavno osmišljen i pripreman projekt zadržavanja pozicija moći od tehnomenadžera i unutarnjih tehnokratskih meštara”, zaključio je Kujundžić, koji je Plenkoviću dodao još soli na ranu kad je hrvatsko predsjedanje EU-om opisao kao “veliku predstavu”.

Nije se tu zaustavio, već je popljuvao praktički sve u vezi Plenkovićevog smjera.

“Rezultati europskih izbora, kao i ovi za predsjednika, po brojnim analizama ukazuju kako dio članova i glasača doista nije zadovoljan upravo svjetonazorskom politikom HDZ-a koju vodi Andrej Plenković. Tu više nemamo izbora, ili ćemo se naći u zajedništvu svih sastavnica ili ćemo uskoro slušati Labuđi pjev.

Dok zbunjeni licemjerno tražimo novog Pedra i Crnog labuda samo u liku Bandića ili Škore zaboravljamo na onu štetnu matematičku jednadžbu o dvije „poznanice“, očitovane u neprestanim provokacijama i političkim poljarinama HNS-a i Pupovca. Treba se prekinuti praksa uključivanja u vladu onih koji nisu prošli s nama vatreno izborno krštenje, onih koji nisu učinili nikakav doprinos pobjedi, ali su mišjim instinktom izišli iz svojih rupa i skloništa te upali na ničim zaslužene pozicije i položaje”, napisao je na Facebooku Kujundžić, koji je zagrebačku organizaciju HDZ-a opisao kao “zapuštenu” i “prepuštenu u ralje političke korupcije”.

Zahvaljujući Plenkoviću, naravno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara