Plenković kaže da EU mora pomoći BiH u promjeni izbornog zakona

Plenković kaže da EU mora pomoći BiH u promjeni izbornog zakona
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

EUROPSKA unija mora pomoći strankama i institucijama u Bosni i Hercegovini kako bi se pristupilo provedbi presude Ustavnog suda i promjeni izbornog zakona i tako osigurala ravnopravnost konstitutivnih naroda, izjavio je u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

Plenković će drugi put, nakon summita u listopadu, na sastanku Europskog vijeća govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini.

"Govorit ću o tome da EU mora pomoći strankama i institucijama Bosne i Hercegovine kako bi se pristupilo provedbi presude Ustavnog suda i promjeni izbornog zakona. Inače, ovako se može ići unedogled, ovdje će biti sve više nezadovoljstva, a tamo će se netko praviti nevješt i da je to normalno, a nije", rekao je Plenković po dolasku na summit.

Kaže da se ne radi o osobnim nesuglasicama s Komšićem

Dodao je da je nedavno razgovarao s akterima zaključivanja Daytonskog mirovnog sporazuma te da tada nikome nije bilo ni u primisli da jedan narod drugome bira predstavnika u Predsjedništvu.

"To nije ništa osobno, nema veze s gospodinom Komšićem ni bilo s čim. Naš je stav principijelan, smatramo da za zdravo funkcioniranje Bosne i Hercegovine, institucija za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, osobito, najmalobrojnijeg hrvatskog, nije dobro da imamo takvu situaciju. Ako su vam Hrvati većinski nezadovoljni s takvim scenarijem, onda to nije dobro", rekao je Plenković.

Naglasio je da su Hrvatska i on osobno najveći zagovornici europskog puta Bosne i Hercegovine i da će joj nastaviti pomagati na tom putu.

Pitanje zapuštenih odmarališta

Plenković je komentirao i aktiviranje zapuštenih odmarališta, koja su bila u vlasništvu poduzeća iz Bosne i Hercegovine, zbog čega Predsjedništvo te zemlje optužuje Hrvatsku da krši sporazum o sukcesiji

"Ta odmarališta su bila društveno vlasništvo i ona nemaju veze sa sukcesijom. Kada se donosio taj zakon jako smo pazili na eventualnu mogućnost da se u budućnosti pojavi vlasnik, netko tko stekne taj naslov. On će moći to preuzeti, nastaviti sa zakupom ili tražiti oslobođenje od onoga što je u zakupu. Vi znate koliko je tih nekretnina, u kakvom su stanju i tako neuređene nam donose više štete nego koristi, a to ne dolazi u obzir", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara