Plenković: Kuće nisu poplavljene zahvaljujući box-barijerama

Plenković: Kuće nisu poplavljene zahvaljujući box-barijerama
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković posjetio je poplavljeno karlovačko naselje Logorište, prohodao poplavljenom ulicom, dvorištima i nasipom i rekao kako se uvjerio da ljudima u kuće nije prodrla voda unatoč rekordnim vodostajima rijeka jer su dvije privremeno postavljene box-barijere, jedna uz rijeku Koranu i druga uz Mrežnicu, odigrale dobru ulogu u obrani od poplave.

Zahvalio je svima koji su danonoćno radili na terenu da obuzdaju vodu na kritičnim mjestima, Hrvatskim vodama, vatrogascima, policiji i lokalnoj i regionalnoj vlasti što pomažu ljudima, a box-barijere je nazvao ''konceptom rješenja“.

"Vidimo ovdje ljude koje smo ranije znali zateći u domovima s metar i više vode u kući, a sada su zadovoljni jer se našlo učinkovito rješenje", rekao je premijer Plenković i pojasnio da je to ipak samo privremeno rješenje. Poručio je da se radi i na onom trajnom, za izgradnju sustava obrane od poplava.

Istaknuo je da upravo danas karlovački gradonačelnik Damir Mandić razgovara s tehničkom delegacijom Europske unije kako bi se financirao taj projekt vrijedan 120 milijuna eura.

Osam faza gradnje sustava obrane od poplava

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo stanjem na terenu unatoč činjenici da je na nekim lokacijama voda probijala uspostavljene nasipe i radi štetu te je ponovno pojasnio da slijedi gradnja trajnih protupoplavnih objekata, odnosno završetak sustava obrane od poplave koji je u jednom dijelu grada uspostavljen, ali posljednjih 30 godina nije učinjeno ništa za obranu od Mrežnice i Korane.

Govoreći o velikoj količini kiše, Ćorić je rekao da voda ne radi samo štete nego je i energent za proizvodnju struje. Nakon što je hidrologija u prvom, trećem i četvrtom mjesecu ove godine za Hrvatsku elektroprivredu bila loša, peti mjesec ''nosi vrlo dobro vrijeme“.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković novinarima je na pitanje zašto se stalno u Karlovcu obaraju rekordi vodostaja rijeka, rekao da odteretni kanal Kupa-Kupa nije u punoj funkciji, postoji projekt za vodnu stepenicu u Brodarcima koji bi riješio problem da u Karlovac ne dođu goleme količine vode Kupom.

"Ova je Vlada RH sagledala potrebe za cjeloviti sustav zaštite od poplava", rekao je Đuroković, "i rade se pripreme za izgradnju i rekonstrukciju 150 kilometara nasipa, deset kilometara armiranobetonskih zidova, retenciju Kupčina od 120 do 150 milijuna prostornih metara vode i drugo, a taj posao projektiranja, rješavanja imovinsko-pravnih pitanja i povlačenja sredstava traje".

Vodostaj rijeka na području Karlovca u opadanju

Na pitanje jesu li utemeljene optužbe građana da je upravo nasip uz veliki gradski pročistač otpadnih voda uzrok da se u proteklih pet godina, kao nikada do sada, ponavljaju poplave, Đuroković je rekao: ''Ne bih rekao, ne, nije.“

''U Karlovcu imamo osam faza gradnje sustava obrane od poplava. Mi moramo raditi kako uspijemo pripremiti projekte, radimo ono što imamo spremno jer nemamo vremena čekati. Evo i prije povlačenja sredstava iz EU fondova oglasili smo javno savjetovanje za natječaj za gradnju trajnog nasipa ovdje Logorište-Mostanje-Mala Švarča. U lipnju ide natječaj za Selce-Rečica, do kraja godine prokop Korana-Kupa, te ćemo ove godine objaviti četiri nadmetanja vrijedna između 300 i 400 milijuna kuna."

U obilasku poplavljenog područja s premijerom je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kako je Hini rekla Biljana Željeznjak iz karlovačke ispostave Hrvatskih voda, vodostaj svih četiriju karlovačkih rijeka je u opadanju, ali izvanredne mjere za Koranu ostaju na snazi da bi se dežuralo danonoćno uz nasipe i nadograđivalo ih ako voda počne negdje prodirati, te stalno treba crpkama prebacivati zaobalne vode, koje zbog box-barijere nemaju kamo pa i one stvaraju probleme.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara