Plenković na skupu HDZ-a u Splitu: Jačamo položaj branitelja, vojske, policije

Plenković na skupu HDZ-a u Splitu: Jačamo položaj branitelja, vojske, policije
Foto:Miranda Cikotic/PIXSELL

PREDSJEDNIK vlade i HDZ-a Andrej Plenković na obilježavanju 30. obljetnice osnutka splitskog HDZ-a rekao je da je njegova vlada ostvarila svoje definirane ciljeve, Hrvatska je danas bolja, a govornici na svečanosti dali su potporu Plenkoviću i njegovoj politici.

"Jačamo položaj hrvatskih branitelja, vojske, policije..."

"Prije četiri godine kada smo dobili podršku članova HDZ-a da vratimo povjerenje hrvatskih birača u najsnažniju hrvatsku stranku, imali smo nekoliko preciznih i jasno definiranih ciljeva i sve te ciljeve ostvarili smo unatoč nekim pokušajima da se oslabi ili destabilizira naša pozicija najsnažnije stranke", poručio je na svečanosti premijer Plenković.
Dodao je kako je Hrvatska danas bolja, a gospodarski razvitak je zdrav.
Naglasio je da je njegova vlada pokazala kako se štiti dignitet Domovinskog rata. "Jačanje položaja hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske, policije, dio su naše politike", rekao je Plenković, čiji je govor više puta pozdravljan pljeskom članova stranke na svečanosti 30. obljetnice splitskog HDZ-a u hotelu Radisson Blu.

Naglasio je i važnost stabilnosti parlamentarne većine rekavši da je vlada zadržala svoj smjer unatoč nelojalnosti i "nevjerojatnim potezima inicijalnih koalicijskih partnera" (Mosta).

"Zadržali smo smjer s onim zastupnicima i strankama u saboru koje su kazale da dijele programske ciljeve naše vlade. Napravili smo čak i neke iskorake koji su nastojali razviti suradnju sa strankama koje nam nisu svjetonazorski bliske. Svjestan sam da to nije lako, niti živjeti s time i braniti se od eventualnih nezadovoljstava, ali drugih rezervnih bazena saborskih zastupnika i glasova nema," rekao je Plenković objašnjavajući HDZ-ovo koaliranje s HNS-om.

"Protesti su u cijeloj Europi"

Osvrćući se na aktualna događanja na hrvatskoj političkoj sceni, podsjetio je da su 'protestni pokreti prisutni ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi'.

"Oni kanaliziraju poruke jednog dijela naših sugrađana koji se osjećaju isključeno, u kojima tinja nezadovoljstvo, koji ne vide korist od reformi, konkretnih akata," pojasnio je premijer Plenković.

Hrvatski protestni pokreti, ocijenio je, odnose se možda na negativne pojavnosti na lokalnim razinama, jer ljudi iz tih pokreta preziru kriminal i korupciju i žele angažiraniju aktivnost države i institucija. 
"To su zadaće koje su pred nama," poručio je Plenković.

Boban pozvao da se na unutarstranačkim izborima ne stvaraju rascjepi 

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban dao je potporu politici predsjednika vlade i HDZ-a Plenkovića i pozvao je da se na predstojećim unutarstranačkim izborima ne stvaraju rascjepi.

"Želim poslati poruku svim potencijalnim kandidatima na svim razinama za sve stranačke dužnosti - nemojte da vašom retorikom zbog jednog glasa odvojite i rascijepite prijatelja od prijatelja, branitelja od branitelja, unutar lokalnih zajednica... nemojte to raditi jer nam je opet biti skupa," istaknuo je Boban. Pri tomu je pozvao članove HDZ-a da ne dopuste da im "neki sa strane pumpaju uši".

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović je u svojem govoru također podržao Plenkovića rekavši da je vlada kojoj je Plenković na čelu "dala ruku Splitu."

Škorić: Naše članstvo i biračko tijelo gaji domoljublje i kršćanstvo

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić rekao je kako je HDZ stranka koja okuplja "sve, od centra do desnice".

"Naše članstvo i biračko tijelo gaji domoljublje i kršćanstvo i zato je ideološka smjernica stranke jedna od bitnih komponenti koju birač, kao i onu ekonomsku, sigurnosnu ili vanjskopolitičku, ocjenjuje iznova na svakim izborima", poručio je Škorić.

Podsjetio je da je Europska unija osudila komunizam kao totalitarni sustav, jednako kao i fašizam i nacizam. Stoga, dodao je Škorić, HDZ i u tom pitanju treba pokazati jasnu inicijativu za donošenje zakonskih okvira koji će jednako tretirati sve totalitarne sustave po pitanju oznaka, simbola i znakovlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara