Plenković na vladi: Žao nam je što Karadžića nisu osudili i za udruženi pothvat

Plenković na vladi: Žao nam je što Karadžića nisu osudili i za udruženi pothvat
Foto: FAH

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković rekao je danas da u pokušaju rješavanja problema u brodogradilištima vlada vodi računa o brodogradnji, ali i učincima bilo koje od mjera na politiku fiskalne konsolidacije, na radnike i regije u kojima se brodogradilišta nalaze.

"Vodimo računa o toj grani gospodarstva, ali i ukupnim efektima na politiku fiskalne konsolidacije te reperkusije na radnike i regionalni aspekt ove teme", rekao je Plenković na početku sjednice vlade.

Dodao je kako vlada razmatra sve scenarije i opcije razgovarajući s novoodabranim strateškim partnerom, Upravom (Uljanik Grupe) i ministarstvima gospodarstva i financija te nastoji dobiti što jasniju sliku implikacija bilo koje od odluka koja se u dogledno vrijeme trebaju donijeti.

Dodatne konzultacije, kaže Plenković, uključuju i razgovore s Europskom komisijom, s obzirom na eventualne državne potpore.

Najavio strože mjere za sprječavanja nasilja u obitelji

Plenković je najavio i strože mjere za sprječavanje nasilja u obitelji, otvaranje sigurnih kuća za žrtve obiteljskog nasilja u svim županijama te izmjene zakona kojima će se strože kažnjavati nasilnike.

Riječ je o mjerama koje su članovi vlade ovoga tjedna dogovorili s predstavnicama inicijative #SpasiMe, s kojima je dogovorena ubrzana dinamika prevencije nasilja, strožeg kažnjavanja počinitelja i bolje podrške žrtvama, jačanje institucija i veće senzibiliziranje javnosti na tu temu, rekao je premijer na početku sjednice vlade.  

Ponovio je da će se ustrojiti dežurni telefon za žrtve nasilja koji će biti dostupan 24 sata sedam dana u tjednu, a dok ta linija ne bude u potpunosti funkcionalna sve žrtve nasilja moći će se javljati policiji koja će intervenirati u kriznim situacijama.

O Karadžiću: Žao mi je što žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost za ono što se naziva sveobuhvatni udruženi zločinački pothvat

Plenković je komentirao i presudu Radovanu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor. 

"Smatramo da je ovo još jedna prigoda za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije čiji su ciljevi i metode u ovoj presudi označeni kao zločini protiv čovječnosti", poručio je.

"Žao mi je što žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost za ono što se naziva sveobuhvatni udruženi zločinački pothvat kojim bi se povezalo ove zločine s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ na čelu sa Slobodanom Miloševićem", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara