Plenković ne govori istinu, udruga HOS-a upisana u registar za vrijeme Tuđmana, a ne Račana

Plenković ne govori istinu, udruga HOS-a upisana u registar za vrijeme Tuđmana, a ne Račana

Foto:FaH

UDRUGA Dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba, upisana je u registar 7. prosinca 1998. godine u vrijeme kada je predsjednik bio Franjo Tuđman.

Naime, premijer Andrej Plenković govoreći o ploči iz Jasenovca rekao je kako je udruga registrirala svoj grb u Gradu Zagreba uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade. No, prema službenom registru udruga vidljivo je kako je udruga registrirana 1998. godine, a vlada Ivice Račana počinje s radom nakon 3. siječnja 2000. godine. 

Iz registra je vidljivo kako je osnivačka skupština Udruge održana 14. studenog 1998. godine. Četiri godine kasnije, 2003. godine, zatražili su promjene ovlaštenih za zastupanje, adrese sjedišta i Statuta u Registar udruga Republike Hrvatske, što znači da je grb ostao isti.

Tezu da je za sve "kriva" Račanova Vlada prvi je postavio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier želeći izbjeći pitanje da komentira spomenik u Jasenovcu.

"Statut Udruge bojovnika HOS-a i kasnije statut Udruge dragovoljaca HOS-a, i jedno i drugo, odobreno je za vrijeme vlade Ivice Račana", rekao je Stier i pogriješio jer je Statut prihvaćen 1998. godine.

Podsjetimo, prije manje od mjesec dana u centru Jasenovca je postavljena ustaška krilatica ‘Za dom spremni’. Ugravirana je na ploči koja je 5. studenog podignuta na pročelje zgrade na Trgu kralja Petra Svačića, u sjećanje na 11 poginulih pripadnika 1. satnije ‘Ante Paradžik’ Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području,

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara