Plenković ne želi komentirati presudu Thompsonu za "Za dom spremni"

Plenković ne želi komentirati presudu Thompsonu za "Za dom spremni"

Foto: FAH

PREMIJER Andrej Plenković u četvrtak nije želio komentirati nedavnu oslobađajuću presudu pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu zbog uzvika "Za dom spremni", no ustvrdio je da su preporuke Vijeća za suočavanje s nedemokratskim režimima itekako važne i relevantne.

Na novinarsko pitanje hoće li se nakon presude odbaciti preporuke Vijeća za suočavanje s nedemokratskim režimima te kako će se ujednačiti sudska praksa u vezi sa spornim pozdravom Plenković je rekao da su preporuke vijeća itekako važne i relevantne.

"Ministarstva su dobila određeni rok da se o njima očituju. Kada se očituju ćemo vidjeti kako i na koji način bolje regulirati postojeće zakonske okvire", kazao je premijer nakon Svečane sjednice Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice u Otočcu.

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima preporučilo je u ožujku sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav "Za dom spremni", koji je suprotan Ustavu, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje. S druge strane, crvena zvijezda i komunistički simboli nisu sporni, s tim da su ti simboli bili dvoznačni.

Pjevač Marko Perković Thompson nepravomoćno je u srijedu na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je tijekom izvođenja pjesme Bojna Čavoglave na proslavi obljetnice Oluje lani u Slunju uzviknuo poklič "Za dom spremni" jer, kako stoji u presudi, nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara