Plenković: Nećemo stati dok se ne riješi pitanje nestalih

Plenković: Nećemo stati dok se ne riješi pitanje nestalih
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenkoivć izjavio je u ponedjeljak da vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj grada Vukovara i jako puno radi na pitanju nestalih, poručivši kako državne institucije neće stati dok se to pitanje ne riješi.

"Dok se to pitanje ne riješi državne institucije neće stati", istaknuo je Plenković uoči početka komemoracije povodom 28. obljetnice sloma obrane Vukovara .

"Naša vlada jako puno radi na tom pitanju, ministar Tomo Medved, povjerenstvo, njegovi pomoćnici, predsjednica Hrvatske također, vodimo dijalog sa drugim državama, s međunarodnim organizacijama i nadamo se da će oni dati rezultate jer svake godine napravi se napredak", kazao je premijer.

Blokada Srbije

Na pitanje novinara hoće li Hrvatska blokirati ulazak Srbije u EU dok se ne riješi pitanje nestalih Plenković je odgovorio da Hrvatska to pitanje rješava već dugi niz godina, a za to je potrebna politička volja.

"Mislim da treba doći do političke volje da se podaci koji postoje u Beogradu dostave Hrvatskoj, da konačno znamo sudbinu svih naših ljudi", rekao je.

Što se tiče puta Srbije prema EU, naglasio je kako je on vrlo striktan, pun uvjeta, pod novom metodologijom i trajati će jako dugo. "A ovo su takozvana temeljna pitanja, koja se trebaju rješavati u okviru poglavlja koja se odnose na temeljna prava".

Razvoj grada

Plenković je istaknuo kako njegova vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj grada Vukovara u svim aspektima, te da je bilo puno ulaganja u njegovu mandatu.

"Posebno mi je drago što vlada predlaže da vukovarska bolnica postane memorijalna bolnica. Ta je poruka jedna od najvažnijih, kao i novi zakon o Vukovaru kao mjestu posebnoga pijeteta", rekao je.

Spomenuo je i zakon o poticanju ulaganja, o kojem se vode razgovori s Europskom komisijom kako bi se Vukovar učinio iznimkom.

"Dvadeset i osam godina nakon rata mislim da moramo gledati u budućnost, moramo gledati na utvrđivanje istine, na procesuiranje ratnih zločina, na činjenicu da grad treba perspektivu u domovini koja je u međuvremenu, od vukovarske tragedije, riješila sve svoje nacionalne zadaće, i to zahvaljujući državničkoj politici predsjednika Tuđmana, uključujući i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i sve ono što smo učinili u proteklim godinama da Hrvatska bude gospodarski snažna, socijalno uključiva i međunarodno pozicionirana", kazao je Plenković.

Kolinda: Poštovanje svima

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović samo je kratko poručila: "Poštovanje svima, poštovanje žrtvi Vukovara".

Državni vrh u Vukovaru

Na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" su, osim premijera, stigli i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik sabora Gordan Jandroković.

Državni vrh će se pridružiti Koloni sjećanja koja u 12.15 sati stiže na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. Ispred Spomen-obilježja žrtvama iz Domovinskog rata molitvu za vukovarske žrtve predvodit će Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit nakon čega će biti odane počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Misu za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu u 13 sati predvodit će mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara