Plenković: Nepristojno je govoriti o vladinoj diskriminaciji Istre

Plenković: Nepristojno je govoriti o vladinoj diskriminaciji Istre
Foto: Pixsell/Dusko Marusic

PREMIJER Andrej Plenković danas je ustvrdio da ne postoji nikakva diskriminacija prema Istri, upitavši se kako netko, kada vidi sve realizirane projekte na tom području, može tvrditi da vlada diskriminira Istru.   

"Nema govora o diskriminaciji Istre. Tu se dovršavaju brojni projekti u turizmu, u infrastrukturi, svako ministarstvo angažirano je oko toga pa bi govoriti o diskriminaciji Istre bilo ne samo faktički netočno nego i nepristojno", uzvratio je premijer na novinarsko pitanje kako komentira tvrdnju pulskog gradonačelnika da je vlada diskriminirala Istru i Pulu po pitanju Uljanika.

Plenković o Uljaniku: Žao mi je što novac nije išao radnicima nego bankama

Govoreći o budućnosti Uljanika, kazao je kako je on uvijek za dijalog te je u tom kontekstu još jednom podsjetio kako je vlada isplatila 4,5 milijardi kuna za jamstva Uljanika. "Žao mi je što novac nije išao radnicima nego bankama, ali smo napravili što smo mogli. Dali smo dodatno jamstvo, platili sve plaće praktički jedanaest mjeseci Uljaniku i 3. maju. Situacija je takva da je Uljanik u stečaju, a što se tiče 3. maja, mislim da smo našli rješenje koje će omogućiti na jedan financijski neutralan način da se dovrše brodovi, u međuvremenu naprave iskoraci oko restrukturiranja i vlasničke strukture, a u tom procesu može sudjelovati i Uljanik", naglasio je premijer.

Poručio je i kako će vlada pronaći rješenje i za dovršetak Opće bolnice u Puli. "Razgovaramo i naći ćemo rješenje kao što smo našli i za bolnicu u Rijeci. Bolnica u Puli je bitna i riješit će se do kraja. Politika naše vlade je vrlo kvalitetno, iskreno i otvoreno partnerstvo i dijalog sa svim županijama, gradovima i općinama. To svi znaju", naveo je premijer. 

"HNS ima pravo imati predsjedničkog kandidata"

Upitan za kritike oko kurikularne reforme, kazao je kako kritika uvijek mora biti, ali i da kritika nekada dovodi do korekcije.

"Mislim da smo tijekom prošle godine, uz snažan angažman ekspertne radne skupine koju je vodio moj savjetnik Radovan Fuchs, uz angažman stručnjaka, ministarstva, posebnog stručnog povjerenstva na čijem je čelu bio akademik Kusić, napravili velike iskorake", izjavio je Plenković dodavši kako su sve promjene napravljene konsenzualno. Kao primjer naveo je kurikulume Hrvatskog jezika i Povijesti "koji su usvojeni suglasjem", što su, smatra, "nove kvalitete za budućnost našeg obrazovanja".

"Obrazovna reforma jedna je od najbitnijih strukturnih reformi ako mislimo uloviti korak s četvrtom industrijskom revolucijom, prilagođavati se kao što su se ovi sjajni poduzetnici iz Infobipa u Vodnjanu ovdje u blizini prilagodili i našli globalnu nišu da naprave proizvode koje zapošljavaju, zarađuju, stvaraju nove vrijednosti, onda radimo dobro. Dakle, to je bit obrazovne reforme", poručio je premijer Plenković. 

Na pitanje kako komentira činjenicu što je HNS najavio svog kandidata na predsjedničkim izborima Plenković je istaknuo kako imaju pravo na to jer su i oni politička stranka.

Komentiranje Škorinih najava za Plenkovića je "gubljenje vremena"

"Neovisno o tome što su dio naše koalicije, to ne znači da ne trebaju imati vlastitog kandidata", poručio je Plenković

 Nije htio komentirati najavu predsjedničkog kandidata Miroslava Škore da namjerava prekinuti praksu ljetovanja u državnim rezidencijama, istaknuvši "kako nema razloga to komentirati" te kako je to "gubljenje vremena". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara