Plenković o proširenju EU-a: Pravila se ne mogu mijenjati dok utakmica traje

Plenković o proširenju EU-a: Pravila se ne mogu mijenjati dok utakmica traje
Foto: EPA

PRAVILA se ne mogu mijenjati dok traje utakmica, komentar je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na zahtjeve da se promijeni metodologija pristupnih pregovora prije nego što se odobri početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Ne mogu se pravila mijenjati dok se utakmica igra. Ne mijenjaju se. Nova, revidirana metodologija proširenja koju sugerira prvenstveno Francuska dovest će u različiti položaj trenutačne pregovore koje vode Srbija i Crna Gora i one koje će eventualno voditi Sjeverna Makedonija i Albanija, a tek možemo zamisliti što će biti s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom. O tome treba raspravljati, ali mijenjati pravila u hodu nije dobro", rekao je Plenković prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

Otvaranje pregovora podržavaju svi osim Francuske

Šefovi država ili vlada članica EU-a na svom summitu će razgovarati o prijedlogu da se sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom otvore pristupni pregovori, odnosno da im se odredi datum za početak pregovora. Riječ je o neuobičajenoj pojavi jer se pitanje proširenja obično rješava na nižim razinama, veleposlaničkoj ili eventualno ministarskoj.

Međutim, ministri za europske poslove zemalja članica na svom sastanku u utorak nisu uspjeli postići suglasnost zbog protivljenja Francuske, koja traži odgodu te odluke dok se ne dogovori nova metodologija pristupnog procesa. 

Sve zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, dok manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom.

Na ministarskom sastanku nije prihvaćen ni prijedlog da se te dvije zemlje razdvoje, kako bi barem Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo, ali ni to nije prošlo jer većina članica smatra da obje zemlje zaslužuju početak pregovora. Ali to malo vrijedi jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica.

"Europska komisija je vrlo jasno preporučila otvaranje pregovora i da je za to sazrelo vrijeme. Mi smatramo da je ovo pitanje kredibiliteta cijeloga procesa", rekao je Plenković, ponavljajući da Hrvatska podržava otvaranje pregovora s obje zemlje.

"Sada se dobro vidi koliko je dobro da je Hrvatska ušla u EU s obzirom na sve ovo što se mijenja", rekao je Plenković.

Dodao je da po "onome što zna, nije previše optimističan" da će doći do pozitivne odluke za dvije zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara