Plenković o štrajku: Ja radim 15 sati dnevno i ne tražim da me itko žali

Plenković o štrajku: Ja radim 15 sati dnevno i ne tražim da me itko žali
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković nalazi se u Bruxellesu gdje sudjeluje u sastanku na vrhu EU-a. Prije sastanka dao je izjavu novinarima.

Komentirao je dogovor o Brexitu, ali i najavu nastavka štrajka u osnovnim i srednjim školama, prenosi N1.

"Zahtjev za koeficijent koji su postavili sindikati osnovnih i srednjih škola košta 476 milijuna kuna na godišnjoj razini. Dodatni zahtjev, koji je odmah stigao nakon toga, je upravo iz Sindikata visokog obrazovanja, a cilj povećanja koeficijenta sindikata osnovnih i srednjih škola je bio stići jedan stupanj u visokom obrazovanju."

Kaže da on radi po 15 sati dnevno

Istaknuo je kako dizanje plaća u visokom obrazovanju neće dovesti do smanjenja razlika u plaćama.

"Sad stiže zahtjev Sindikata visokog obrazovanja da se i njima diže. Dakle, ponovo se taj razmak radi. To je bilo, koliko sam čuo od ministara koji su radili kalkulaciju, minimalno 200 milijuna kuna."

Dodao je i sljedeće:

"I zato smo išli u kontekstu mogućnosti, konzistentnom politikom, povećanjem plaća, odustajanjem od opće stope PDV-a, da smanjimo za gospodarstvo. Dakle, odustajemo od onoga što sam obećao. Ja tu idem korak nazad, ali pokazujem susretljivost i otvorenost prema ljudima, da im omogućimo na jedan sustavan način veće plaće."

"U supstanci, ako stvar ogolimo do kraja, zahtjev je bio - želimo šest posto veću plaću - i oni će je dobiti u idućoj godini. Moramo onda razmisliti je li štrajk opravdan. Znači, ako tražite neki iznos, taj iznos ćete baš dobiti, je li onda svrhovito i smisleno činiti štrajk?"

"Ja, recimo, radim po 15, 16 sati na dan, ne pitam nikog, niti me itko žali, niti tražim da ne itko žali. I radim to jer želim to raditi", rekao je zaključno premijer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara