Plenković o "velikoj koaliciji": U HDZ-u sve pršti od želje za koalicijom s SDP-om

Plenković o "velikoj koaliciji": U HDZ-u sve pršti od želje za koalicijom s SDP-om
Foto: Hina

PREMIJER Andrej Plenković je nakon sjednice vlade odgovarao na novinarska pitanja oko političkih aktualnosti u zemlji.

Oko današnjeg prosvjeda rekao je da sa svim poduzetnicima resorni ministri komuniciraju i da je njegova vlada učinila puno za poduzetništvo.

Nastavak dodjele potpora

Potvrdio je da će i nakon travnja i svibnja pratiti koje djelatnosti bi zbog situacije u kojoj su se našle mogle nastaviti primati potpore države i mjeru očuvanja radnih mjesta.

"Vodit ćemo računa i da nakon travnja i svibnja kalibriramo mjere i nastavljamo davati potporu za one sektore koji će biti u težim okolnostima poput onih u turizmu, djelomično ugostiteljstvo i promet."

Plenković smatra da je Hrvatska šok oko epidemije koronavirusa dočekala spremno u smislu stanja proračuna i u reputacijskom smislu i podsjetio na valutni swap koji je HNB dogovorio s ECB-om, a koji je, smatra, smirio situaciju.

"Praktički imamo jednoznamenkaste brojeve danima. Svi čuju kada dolaze u Hrvatsku da se moraju ponašati odgovorno", komentirao je čekanje putnika na Bregani i otvaranje granica. 

Izborne liste i koalicije

Komentirao je i izborne liste te mogućnost koalicije s Penavom, Škorom i SDP-om.

"Još je rano govoriti kako će izgledati većina, no građani, posebno poduzetnici će prepoznati naš rad. Danas možete birati između onih koji znaju gdje su i što su i između onih drugih. Pa ovo je vlada gdje se digao minimalac za 100 eura. Možete birati", izjavio je Plenković.

Na pitanje može li zamisliti koaliciju s Penavom, Škorom i Pupovcem, Plenković odgovara:

"Nisam spreman koalirati sa svima njima. HDZ će biti u poziciji da bira s kim će ići. Ići ćemo s onima koji će nam biti programski slični ili slični svjetonazorski. Program i ideologija, najbolje je kad se slože oboje", kazao je Plenković.

Uvjeren je da koalicija s SDP-om nije moguća.

"Nakon onih divnih, kulturnih izjava, unutar HDZ-a sve pršti od želje za koalicijom s SDP-om." 

Rekao je da HDZ ima više nego dovoljno vremena da složi izborne liste. 

"Izborne liste HDZ-a što se tiče prijedloga doći će do sutra ili tijekom vikenda, rok za prijave kandidatura je 15. lipnja, imamo više nego dovoljno vremena, sve ćemo zajedno sagledati, bit će sigurno više kandidata nego što ih na liste može stati i donosit ćemo odluke, a vidjet ćemo tko će biti predložen. Imat ću neki utjecaj kao predsjednik stranke na to kako će izgledati lista", rekao je premijer. Na pitanje mogu li se na njima naći Milijan Brkić ili Miro Kovač odgovara: 

"O tom potom, nisam još dobio nijedan prijedlog."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara