REKONSTRUKCIJA VLADE

Plenković očito misli da smo idioti. Kako drugačije objasniti promaknuće Marića?

Plenković očito misli da smo idioti. Kako drugačije objasniti promaknuće Marića?
Foto: Index/Vlada RH

"PROCIJENILI smo da u ovim političkim okolnostima, jednoj opterećujućoj slici za vladu, ova osvježenja su bila nužna. Procijenio sam, zajedno s vodstvom HDZ-a, da je potreban jedan bitan zaokret", rekao je jučer premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković govoreći o razlozima smjene Tomislava Tolušića, Nade Murganić i Gabrijele Žalac.

No ako je glavni kriterij za odlazak iz vlade bila opterećujuća slika, pravo je pitanje kako je onda ministar financija Zdravko Marić ne samo preživio smjenu, nego je čak i napredovao na mjesto potpredsjednika vlade? Čovjek od kojeg hrvatska javnost još od prvih dana krize u Agrokoru, gdje je bio direktor u doba Ivice Todorića, očekuje ostavku, sada je jači nego prije?  

Marić je preživio svaku aferu

Početkom prosinca ove godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku kako je Marić u aferi Hotmail, koju je otkrio Index, povrijedio načelo obavljanja javne dužnosti. Povjerenstvo je utvrdilo da je Marić redovito sudjelovao na sastancima neformalne grupe koja je sebe nazivala Borg i nije imao samo ulogu predstavnika resora, nego puno širu ulogu na sastancima, a aktivno je sudjelovao u rješavanju krize u Agrokoru.

Znakovitim je ocijenjeno i to da je istoga dana kada je raskinuo ugovor o radu s Agrokorom, gdje je obnašao dužnost jednog od izvršnih direktora, bio predložen za ministra u vladi.

"Marić ostaje ministar, tu nema sukoba interesa", branio ga je prošle godine Plenković.  

Ono što je bilo pravilo za Karamarka, kod Marića nije

Naglasimo da je Marić osuđen po istom kriteriju kao i Tomislav Karamarko, a upravo je tadašnja odluka Povjerenstva o Karamarku bila okidač za Plenkovića i izjavu o tome da "HDZ ne može biti talac jednog čovjeka". Karamarko je podnio ostavku i zamijenio ga je Plenković, a nakon iste presude u ovom novom HDZ-u, Marić je promoviran u potpredsjednika vlade. Vjerodostojno? Teško.

Marić se već jednom, prije nego što je buknula afera Hotmail i razotkrivena skupina Borg, izvukao pred Povjerenstvom. Ministar financija je isto tako glasovima Sauche i ostalih prebjega preživio glasanje o povjerenju u saboru, a DORH je nakon ekspresnih izvida koji su trajali tek 20-ak dana, uz ispitivanje samo nekoliko aktera afere Borg, utvrdio kako u donošenju Lex Agrokora nije bilo ničega spornog.

Sada je došao na mjesto potpredsjednika vlade.

Žalac otišla zbog poduzetnika kojem je Marić sjedio na ramenima

Ako je i jedan ministar opteretio vladu, kao što je to napravila Martina Dalić, bio je to upravo Zdravko Marić.

No nije bila tu samo afera Hotmail, zbog koje je cijela vlada morala pasti. Sjetimo se kako smo objavili da je sestra ministra Zdravka Marića, Ljiljana Orlovac, zaposlena u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA-i). Znate koja je bila obrana Hanfe? Da nisu znali da je to Marićeva sestra?

Sjećate se slučaja Mercedes i Gabrijele Žalac? Mercedes je bio od poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja. Riječ je poduzetniku koji je dobio kredit od HBOR-a koji je doduše vratio, a u vrijeme dok je tamo šef Nadzornog odbora i odlučivao o kreditu bio upravo Marić.  

Marić je išao na Svjetsko nogometno prvenstvo s tim poduzetnikom, a u kolektivnom pamćenje ostala je urezana fotografija Marića na Jollyjevim ramenima.

"Bili smo prijatelji prije nego što sam postao ministar, a ostat ćemo i poslije", rekao je o Jollyju ministar Marić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara