Plenković odbio održati sjednicu vlade s Kolindom, ona mu odmah odbrusila na Facebooku

Plenković odbio održati sjednicu vlade s Kolindom, ona mu odmah odbrusila na Facebooku
Foto: FAH

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Rimu da je ova vlada u rješavanju demografske politike poduzela samo parcijalne mjere i kazala da joj premijer još nije odgovorio na poziv o zajedničkoj sjednici vlade.

"Nisam dobila odgovor, načelno smo razgovarali o tome, dogovorili se da ćemo dalje razgovarati i očekujem njegov odgovor", kazala je predsjednica na novinarsko pitanje je li joj premijer Andrej Plenković odgovorio na poziv na zajedničku sjednicu vlade.

Kolinda je jučer premijeru predložila održavanje zajedničke sjednice vlade na kojoj bi se razgovaralo o demografskim kretanjima, problematici blokiranih i njezinim prijedlozima za rješavanje tih problema. Predložila je i termine za održavanje takve sjednice vlade - i to 11. ili 12. lipnja, odnosno 18., 19. ili 20. lipnja 2018.

"Treba nam strategija, a ne parcijalne mjere"

Predsjednica kaže da prijedlog za zajedničku sjednicu nije kritika na rad vlade.

"Apsolutno ne, demografija je problem koji nije nastao preko noći, traje desetljećima, ali posebno je postao akutan početkom devedesetih kada bilježimo pad prirodnog prirasta, a sada i emigrantske valove koji se ne stišavaju. Riječ je o urgentnom pitanju oko kojeg se moramo složiti svi, i vlada i oporba", kazala je nakon sastanka s talijanskim kolegom Sergiom Mattarellom.

"Moja je namjera, bez obzira održala se sjednica vlade ili ne, predstaviti mjere koje sam napravila zajedno sa svojim savjetnicima", rekla je Grabar Kitarović i nada se da će o njima razgovarati svi relevantni faktori u društvu i politici.

"Treba nam strategija, a ne parcijalne mjere. Nažalost, i od ove vlade smo vidjeli samo parcijalne mjere kada je riječ o demografskoj politici jer ne možemo samo razgovarati o dječjim doplacima i vrtićima, to je puno složenije", naglasila je.

Plenković objavio: Neće biti zajedničke sjednice

Premijer je danas potvrdio da zajedničke sjednice vlade neće biti.

"Predsjednica je poslala dopis s inicijativom, nije bilo konkretnih mjera o kojima je izvijestila javnost. Ima osam do devet mjera koje su već poduzete, a još jednom pozivam i predsjednicu i sve druge koji žele dati ideje, vlada ima ovlasti donositi odluke ovog karaktera i vrlo rado ćemo saslušati sve ideje", kazao je Plenković.

Odgovorio je i na kritike koje je Kolinda poslala iz Rima, kada je rekla da vlada provodi samo parcijalne mjere.

"Upravo sam ih pobrojao. Kad ih stavite na kup, vidjet ćete jesu li parcijalne ili imaju nit vodilju kako bismo riješili problem", kazao je Plenković.

Kolinda odgovorila Plenkoviću na Facebooku

Kolinda nije ostala dužna Plenkoviću te je na njegovu odluku o neodržavanju zajedničke sjednice odgovorila na Facebooku.  

"Žao mi je što premijer nije prihvatio moju ispruženu ruku za suradnju i prepoznao ozbiljnost situacije u državi zbog dramatičnih razmjera demografske katastrofe koje nas je zadesila. Kad se tome pridoda 325 000 blokiranih građana, onda svatko kome je stalo do budućnosti hrvatske države mora biti svjestan da samo zajedništvom i nacionalnim konsenzusom možemo prevladati ovu iznimno ozbiljnu krizu. 

Pozivam Vladu i oporbu da iznađemo snage i mudrosti, ostavimo po strani osobne taštine i postignemo nacionalni dogovor o opstanku hrvatske države i nacije", napisala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara