Plenković otkrio nove informacije o uvođenju eura

Plenković otkrio nove informacije o uvođenju eura
Foto: Hina

HRVATSKA bi mogla ući u Europski tečajni mehanizam (ERM2), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu, za oko godinu dana, izjavio je u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković nakon razgovora s potpredsjednikom Komisije zaduženim za euro Valdisom Dombrovskisom.

"Mislim da smo sve pretpostavke dobro napravili i vjerujem da će nas se podržati i na razini euroskupine, a i kasnije na drugim razinama kada se budu donosile konačne odluke. Taj će proces, kao i obično, trajati oko godinu dana", rekao je Plenković.

Postupak za ulazak u ERM2 predviđa da guverner HNB-a i ministar financija pošalju pismo u Bruxelles, nakon čega kreće postupak evaluacije određenih područja po pojedinim politikama koje je Hrvatska definirala kao korake kojima će ispuniti potrebne kriterije.

"Sve skupa je unaprijed vrlo dobro koordinirano i planirano unutar hrvatskih institucija, u vladi gdje koordiniramo cijeli proces i održavamo stalnu komunikaciju s Komisijom i euroskupinom", dodaje Plenković.

Što je ERM2?

ERM2 je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu, u kojoj svaka zemlja kandidatkinja treba provesti najmanje dvije godine.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je prilikom svog posjeta Hrvatskoj prije desetak dana rekao da je "Hrvatska potpuno spremna uskoro se priključiti mehanizmu ERM 2".

O ulasku neke zemlje u ERM2 odlučuju zemlje članice eurozone i Europska središnja banka.

Prema zadnjem konvergencijskom izvješću Komisije iz svibnja 2018., Hrvatska ispunjava sve kriterije osim jednog za ulazak u eurozonu - sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) najmanje dvije godine.

Hrvatski ulazak u eurozonu može se očekivati najranije oko 2023. 

Plenković je u srijedu navečer nazočio prijemu koji su u povodu Dana državnosti organizirale tri hrvatske diplomatske misije u Bruxellesu.

Danas sudjeluje na sastanku Europske pučke stranke te na summitu EU-a koji počinje popodne.

Ujutro će se sastati s petoricom premijera zemalja članica koji pregovaraju o imenovanjima novih čelnika europskih institucija. 

Prije sastanka Europskog vijeća, sastat će se šestorica premijera koji uime svojih političkih grupacija pomažu predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku u pronalaženju rješenja za imenovanje novih čelnika.

Uime Europske pučke stranke pregovaraju hrvatski i latvijski premijer Andrej Plenković i Krišjanis Karinš, uime socijalista španjolski i portugalski premijeri Pedro Sanchez i Antonio Costa, a uime liberala belgijski i nizozemski premijer Charles Michel i Mark Rutte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara