Plenković pozvao na sastanak oporbene stranke. Svi su ga odbili

Plenković pozvao na sastanak oporbene stranke. Svi su ga odbili
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

ANDREJ Plenković prošlog je tjedna najavio pojedinačne sastanke s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi postigli konsenzus oko ključnih pitanja za državu. No čini se kako je većina oporbenih stranaka odbila doći na sastanak.

"Premijer planira pozvati predstavnike parlamentarnih stranaka iz poštovanja prema njima i prema biračima, kako bi razgovarali o njihovu viđenju ključnih izazova koji su pred Hrvatskom", rekao je prošlog tjedna glasnogovornik vlade Marko Milić.

Sastanci s parlamentarnim strankama planirani su za danas, a njihove čelnike jučer popodne zvala je Plenkovićeva suradnica Tena Mišetić.

Kako javlja N1, oporbene stranke redom odbijaju doći na sastanak.

SDP odbija doći, sazvali presicu

U najvećoj oporbenoj stranci SDP-u odlučili su da se neće pojaviti na sastanku. Kako se može čuti u stranci, v.d. predsjednika stranke Zlatko Komadina smatra neprimjerenim da se takvi sastanci dogovaraju putem najobičnijeg telefonskog poziva od danas do sutra. Također, smatraju da nije u redu da se održavaju pojedinačni umjesto zajednički sastanak. Upravo zbog toga je i glavni tajnik stranke Nikša Vukas na Ibleru danas u 10 sati održao konferenciju za medije.

 

I iz stranke Možemo! potvrdili su da se nitko iz njihove koalicije neće pojaviti na sastanku. Tomislav Tomašević svoje bi razloge trebao objasniti u 11 sati u izjavi za medije.

Neće se pojaviti ni Škoro, Dalija Orešković...

I u Domovinskom pokretu odlučili da se neće pojaviti na sastanku.

"Domovinski pokret nije dobio službeni poziv na sastanak s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Miroslav Škoro tijekom poslijepodneva je telefonom pozvan na neformalnu kavu, koja bi se održala u utorak ujutro. Budući da je taj susret zamišljen kao neformalni razgovor, bez jasno definiranog protokola i tema, a kako bi se izbjegle potencijalne manipulacije sadržajem razgovora, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro odlučio je pričekati konstituiranje Sabora i sastanak prema službenom protokolu, s jasno definiranim temama", objavili su iz Domovinskog pokreta.

Na sastanak neće doći ni predstavnici Stranke s imenom i prezimenom. Dalija Orešković ranije je na Facebooku objasnila zbog čega se neće pojaviti.

"Danima se javnim prostorom provlači informacija o održavanju sastanaka u Vladi s izabranim predstavnicima parlamentarnih stranaka. Evo zašto smatram da je neformalan način pozivanja, bez teme i dnevnog reda te bez jasno i javno komuniciranih sudionika takvih sastanaka sporan, stoga na takvim sastancima nećemo sudjelovati.

Minimum poštivanja Ustava RH, provedenih izbora, demokratskih standarda i transparentnog obavljanja javnih dužnosti u javnom interesu nalaže da se u okviru od 20 dana nakon provedenih izbora održi prvo zasjedanje i konstituiranje novog saziva Hrvatskog sabora.

Javnost ima pravo znati tko na konzultacije poziva, u kojem svojstvu, i što je tema razgovora, tko je vlast, a tko je oporba. To trenutno ne znaju niti oni koje se putem telefona poziva na sastanak u Vladi koja je na odlasku. O problemima i nadolazećoj krizi spremni smo razgovarati i sudjelovati u pronalaženju najboljih rješenja, tamo gdje je takvim raspravama mjesto. U Hrvatskom saboru. Ne iza zatvorenih vrata prije nego što se novi saziv konstituira", napisala je Orešković.

Most pristao pa ipak odbio

Jedini od oporbenih zastupnika koji su se planirali pojaviti su mostaši. Božo Petrov s Plenkovićem u Banskim dvorima ima zakazan sastanak u 9:30. Ipak, kada su u Mostu vidjeli da se velik broj oporbenih stranaka neće pojaviti na sastanku, i sami su odlučili odustati.

"Samo zajednički sastanak Vlade i oporbe ima smisla. Iako je prvotno Most bio spreman zaboraviti na sve političke razlike, kada je vitalni interes Hrvatske u pitanju, te se odazvati sastanku u Vladi, očito je da nema želje za zajedničkim i konstruktivnim sastankom s cijelom oporbom.

Naime, smatramo da pojedinačni sastanci s opozicijom neće ispuniti pravu svrhu, pa za njima nema ni potrebe. Svoje gospodarske mjere i smjer Most je već komunicirao javnosti i one su poznate ali za njihovu provedbu treba hrabrosti i političke volje.

Obračun s korupcijom i reforma pravosuđa, reforma izbornog sustava, smanjenje broja političara i dužnosnika, ukidanje županija i rezanje nameta građanima i poduzetnicima uz obavezan moratorij na kredite i kamate, sve su to prijedlozi Mosta. Vladine mjere očekujemo u Hrvatskom saboru, kao i zajednički sastanak Vlade s opozicijom, a Most nikada nije bio, niti će biti poluga za nečije političke kalkulacije", poručili su iz Mosta na Facebooku.

Glasnogovornik vlade: Ponovnog poziva oporbi neće biti

Glasnogovornik vlade Marko Milić na Markovu je trgu komentirao odluku svih stranaka oporbe da odbiju poziv na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Mi smo jučer pozvali na sastanak čelnike vodećih stranaka koje su ušle u Sabor, iz poštovanja prema njima i biračima, tema nije bilo nikakvo podebljanje parlamentarne većine, jer smo mi većinu imali u ponedjeljak do 12 sati, tema je bila isključivo razgovor o njihovu viđenju izazova koji su pred Hrvatskom, rekao je Milić.

 Istaknuo je da mu nije jasno zašto je oporba odbila sastanak, uz opravdanje da ih je zvala zamjenica predstojnika ureda predsjednika Vlade, Tena Mišetić, a ne Plenković. sam. "Mi i kad organiziramo sastanke s drugim predstavnicima, komuniciramo s njihovim kabinetima i uvijek se dogovori sastanak, nikada se ne stvaraju ovakvi uvjeti", rekao je Milić.

Pojedinačno su predstavnike oporbe zvali iz poštovanja prema njima i njihovim biračima, istaknuo je glasnogovornik Vlade.

"Nama ne treba konsenzus cijele oporbe za izglasavanje zakona, nego njihovo mišljenje o izazovima koji su pred Hrvatskom", rekao je Milić, pozvavši čelnike oporbe na odgovornost.

Dodao je da ponovnog poziva oporbi neće biti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara