Plenković se ne brine oko slovenske blokade ulaska Hrvatske u Schengen

Plenković se ne brine oko slovenske blokade ulaska Hrvatske u Schengen
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković danas je ponovno izrazio optimizam da granični spor sa Slovenijom neće blokirati hrvatski ulazak u schengenski prostor, poručivši kako ni Hrvatska ni Slovenija ne bi bile članice EU-a da je taj problem relevantan u tom kontekstu. 

Novinarka Euronewsa, u čijoj je emisiji Plenković gostovao, ustvrdila je kako je zeleno svjetlo koje je Europska komisija dala za hrvatski ulazak u schengenski prostor iznenadilo mnoge jer se "čini da se Europa zatvara, a ne otvara", no hrvatski premijer je istaknuo kako je to bio plod "četiri godine teškog rada Hrvatske".

Plenković ne vjeruje da će Slovenija blokirati hrvatski ulazak u Schengen. Nakon zelenog svjetla Europske komisije, hrvatsko članstvo moraju pojedinačno prihvatiti članice EU-a.

"Otvoreno pitanje"

"Kao prvo, granični spor između Hrvatske i Slovenije je otvoreno pitanje koje je na dnevnom redu posljednjih 30 godina. Da je ono bilo uvjet za bilo koju od dvije države za članstvo u EU ili Schengenu, tada ni Slovenija ne bi bila njezina članica, niti jednog od dva unutarnja kruga", rekao je premijer.

Poručio je kako je stav Zagreba da bilateralni granični spor mora biti potpuno odvojeno pitanje od Schengena.

"Za nas je to Savudrijska vala, za njih je to Piranski zaljev. Na kraju dana ćemo pronaći rješenje", nastavio je Plenković.

Istaknuo je kako se može pronaći rješenje koje je prihvatljivo za obje strane, nevezano za pitanje Schengena. Slovenski političari su u proteklom razdoblju nekoliko puta, više ili manje izravno, najavili da će Slovenija staviti veto na hrvatsko članstvo.

"Nismo se odlučili za zidove, barikade ili bodljikave žice"

Novinarku iz Grčke, države koja je trenutno najviše od članica EU-a pogođena ilegalnim migracijama, zanimalo je koje je Hrvatska posebne mjere uvela za zaštitu granice.

"Imamo 6,5 tisuća potpuno obučenih i opremljenih policajaca za zaštitu vanjske EU granice. Nismo se odlučili za zidove, barikade ili bodljikave žice, za razliku od nekih drugih država, zbog odnosa sa susjednim zemljama s kojima surađujemo", odgovorio je Plenković, odbacivši i optužbe da je hrvatska policija kršila zakon u zaustavljanja migranata.

"Uvijek smo poštivali hrvatski zakon i najviše standarde, no mi i štitimo granicu. Sve navode koje smo čuli istražujemo. Zasad, što se tiče ponašanja naših policajaca, možemo samo pohvaliti njihov rad na zaštiti ne samo hrvatske nego i granice svih EU članica koje su iza nas", zaključio je premijer za Euronews.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara