Plenković: Svi su kosturi iz tranzicijskog ormara došli na dnevni red moje vlade

Plenković: Svi su kosturi iz tranzicijskog ormara došli na dnevni red moje vlade
Foto: Pixsell/Ivica Galovic

PREDSJEDNIK HDZ-a i vlade Andrej Plenković poručio je danas iz Slavonskog Broda kako HDZ mora vrlo jasnom argumentacijom otklanjati političke napade i s lijeva i s desna, posebice od stranaka koje se, kako je rekao, vole nazivati suverenističkim.

Njima je, rekao je Plenković, jedini cilj zauzeti mjesto koje na političkom spektru zauzima HDZ.

"Riječ je o ljudima i strankama koje nisu postojale kad je tema suverenizma bila aktualna. Ona je za Hrvatsku bila bitna '90-ih, ne danas i ne na ovaj način na koji se to želi prikazati. Danas ti mali akteri koriste tu temu da bi učinili samo jednu jedinu bitnu političku stvar, a to je - doći na mjesto koje na političkom spektru Hrvatske zauzima Hrvatska demokratska zajednica", rekao je Plenković na proslavi 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji. 

Odbacio je zamjerke da HDZ skreće ulijevo.

Kosturi iz tranzicijskog ormara

Plenković je istaknuo i kako danas nema ni jedne političke stranke u Hrvatskoj koja neposredno bira šest čelnih ljudi čime je HDZ "napravio demokratski iskorak bez presedana".

Govoreći o zaslugama vlade, kazao je kako su iz hrvatskog tranzicijskog ormara poispadali svi kosturi i došli na dnevni red njegove vlade te se ti problemi rješavaju jedan po jedan, čuvajući radna mjesta i brinući o hrvatskom proračunu. Ponovio je i kako je njegova vlada načinila iskorak u gospodarstvu ostvarivši gospodarski rast.

Čović: Jedino se Hrvati u BiH iskreno zalažu za pristupanje EU i NATO-u

Članovima i simpatizerima HDZ-a u Koncertno-kazališnoj dvorani Ivane Brlić-Mažuranić obratio se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, s kojim se Plenković prethodno sastao, poručivši kako se od tri naroda u Bosni i Hercegovini jedino hrvatski iskreno zalaže za pristupanje te države EU i NATO-u.

"Ove godine se obilježava 25 godina od Daytonskog mirovnog sporazuma. U Dayton su pregovarači otišli s tri republike, jedni su predstavljali srpski narod, drugi bošnjački i treći je bila Hrvatska republika Herceg-Bosna. Iz Daytona se vratilo s jednom republikom i jednom federacijom. Nestala je Republika Herceg-Bosna. Moramo biti svjesni povijesne odgovornosti jer je to sve učinjeno da bi Republika Hrvatska danas bila u ovim povijesnim granicama", ustvrdio je Čović zahvalivši vladi Andreja Plenkovića na skrbi o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i zaštiti njegovih interesa.

Pero Ćosić: HDZ je politički zreo 

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Brodsko-posavske županije Pero Ćosić rekao je da je HDZ, nakon tri desetljeća postojanja, doživio političku zrelost dodavši kako se zadnjih godina u "bolje hrvatsko sutra" uvuklo zrno pesimizma koje je, rekao je, nametnuto. "Živjeli smo i u težim vremenima pa su mediji, odnosno društvene mreže imali manje govora mržnje, a više optimizma", ustvrdio je. Podsjetio je i kako je HDZ Brodsko-posavske županije dao javnu podršku kandidaturi Andreja Plenkovića za predsjednika stranke.

Govorili su i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Brodsko-posavske županije Tomislav Teskera, predsjednik slavonskobrodskog HDZ-a Josip Samardžić te brodsko-posavski župan Danijel Marušić koji je vladi zahvalio na pomoći toj županiji, posebice jamstvima slavonskobrodskom Đuri Đakoviću i Luci.

Među brojnim članovima i simpatizerima HDZ-a na proslavi 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji bili su i kandidati Opcije za promjene HDZ-a predvođeni Mirom Kovačem.

Prije skupa Andrej Plenković i Dragan Čović položili su vijence podno spomenika dr. Franji Tuđmanu te poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara