Plenković: Theresa May čisti nered koji je ostavio Cameron

Plenković: Theresa May čisti nered koji je ostavio Cameron

THERESA May čisti nered koji je ostavio njezin prethodnik David Cameron, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, pokazujući razumijevanje za britansku premijerku koja teškom mukom pokušava na uređen način izvesti Veliku Britaniju iz EU-a. 

Britanci su se odlučili za Brexit na referendumu koji je 2016. sazvao bivši premijer David Cameron, zagovornik ostanka u Uniji.

Nakon objave rezultata dao je ostavku, a svoju nasljednicu May, koja je u kampanji također bila protiv Brexita, ostavio da provede razvod s Unijom.

"To je bio posve nepotreban referendum i svi živimo s posljedicama loših političkih procjena prethodnog britanskog premijera", rekao je Plenković na konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

"Budimo otvoreni, Theresa May zapravo čisti tuđi nered", dodao je i istaknuo da je za Hrvatsku najvažniji uređen i predvidljiv izlazak Britanije iz EU-a.

"Žalimo zbog te odluke"

"Žalimo zbog te odluke, mislimo da ona nije dobra, dapače da je loša i za Britaniju i za EU, ali zajedno s ostalim članicama radimo na tome da do toga dođe na uređen način", istaknuo je Plenković.

Osim na raspravi o budućnosti Europe, o Brexitu je na marginama konferencije Plenković razgovarao i s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom.

On se također susreo s Markusom Soederom, premijerom Bavarske u kojoj živi 100 tisuća Hrvata, uključujući njih 50.000 u Münchenu. Bavarci čine trećinu svih turista koji dolaze u Hrvatsku.

O europskom proračunu od 2021. do 2027. bilo je riječi na sastanku s europskim povjerenikom Guntherom Oettingerom kojemu je prenio da su Zagrebu najvažniji fondovi za kohezijsku i poljoprivrednu politiku te za sigurnost i migracije.

Plenković se sastao i s kosovskim premijerom Ramushem Haradinajem, a do kraja dana trebao bi razgovarati i s predsjednicima Crne Gore i Rumunjske Milom Đukanovićem i Klausom Iohannisom te s predsjednikom kluba pučana u Europskom parlamentu Manfredom Weberom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara