Plenković u Münchenu najavio pobjedu na EU izborima

Plenković u Münchenu najavio pobjedu na EU izborima
Foto: EPA

HRVATSKI premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković je na završnom predizbornom skupu Europske pučke stranke (EPP) za EU izbore danas u Münchenu naglasio važnost Europske unije za mir i prosperitet na europskom kontinentu i istaknuo Manfreda Webera kao pravu osobu za poziciju čelnika Europske komisije.

"Svojom kandidaturom Manfred Weber je izrazio spremnost krenuti koracima očeva Europe i tako ojačati vrijednosti koje čine Europu Europom", rekao je Plenković.

Premijer je povukao paralele između utemeljenja Europske unije i rađanja neovisne Hrvatske.

"Baš kao što su čelnici pučke stranke početkom pedesetih pokrenuli i razvili današnju Europu, tako je i moja stranka HDZ, prije trideset godina u vrijeme tektonskih promjena na europskom kontinentu, u vrijeme pada Berlinskog zida, također imala jedinstvenog vođu, prvog predsjednika Franju Tuđmana koji je uz snažnu podršku hrvatskog naroda uspio realizirati cilj naše nacije a to je slobodna i neovisna država", rekao je Plenković.

Najavio pobjedu na izborima

Predsjednik HDZ-a je ustvrdio da će njegova stranka ove nedjelje pobijediti i dati svoj doprinos većini EPP-a u Europskom parlamentu. I poručio: "Dragi prijatelji, možete računati na nas."

"Ovo će biti naša pobjeda koja će osigurati slobodnu i naprednu budućnost za Europu", rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo kako se treba jače raditi na tomu da se građanima prenesu vrijednosti za koje se bore europski pučani.

"Nama su potrebne zajedničke europske poruke, da prenesemo naše vrijednosti. I to posebice one koje se odnose na naš identitet, naše kršćanske korijene, individualne odgovornost i nastojanja da se doprinosi zajednici i Europi", rekao je Plenković.

Plenković je rekao kako vjeruje da će se Weber na čelu Europske komisije znati boriti i protiv ilegalne imigracije i da će znati spriječiti "krijumčare koji iskorištavaju nezavidan položaj onih koji su u opasnosti i nevolji".

Borba protiv populizma

Kao najvažniju aktualnu političku borbu u Europi Plenković je istaknuo borbu protiv populizma.

"To je borba između onih koji su ozbiljni, trezveni i racionalni i onih koji znaju koje su europske odgovornosti i kompetencije i onih koji ne znaju mnogo o Europi i koji su demagozi i populisti u negativnom smislu te riječi", rekao je Plenković i dodao kako su zato ovi izbori prilika da se jasno kaže "ne" demagozima.

"Mi moramo uništiti te mitove da Europa nije dobra za naše nacije, za naše građane. Naprotiv. Dolazeći iz zemlje koja je najmlađa članica Europske unije ja vas uvjeravam da mi kao i svi oni koji su se pridružili Europskoj uniji posljednjih petnaest godina možemo reći da je Europa dobra za naše građane, naše gospodarstvo. I Europa je dobra kada joj je na čelu EPP", zaključio je Plenković na skupu u Münchenu koji je završio govorima njemačke kancelarke Angele Merkel i glavnog kandidata EPP-a za predsjednika Europske komisije Manfreda Webera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara