Plenković u saboru predstavio proračun za sljedeću godinu

Plenković u saboru predstavio proračun za sljedeću godinu

Foto: Hina

PREMIJER Andrej Plenković predstavio je danas u Hrvatskom saboru državni proračun za 2018. te je poručio kako će u predstojećoj godini cilj vlade biti okretanje prema potrebama hrvatskih ljudi, pokretanje nužnih promjena u svrhu podizanja produktivnosti gospodarstva te bržeg približavanja standardu života u drugim članicama EU-a.

"Stoga ćemo nastaviti s provedbom nacionalnog programa reformi kroz daljnje smanjenje neporeznih davanja, provest ćemo dodatno rasterećenje, a mjerama koje se odnose na poslovno okruženje pojednostavit ćemo postojeće regulatorne zahtjeve, smanjiti troškove uklanjanjem prepreka ulaskom u pojedine sektore te spriječiti uvođenje novih administrativnih opterećenja", poručio je Plenković u saboru.

Svim tim mjerama, uvjeren je, osnažit će se domaće gospodarstvo s ciljem jačanja otpornosti i konkurentnosti. "Ovim prijedlogom proračuna vlada želi nastaviti s provedbom svog programa i ići u susret očekivanja svih hrvatskih ljudi", poručio je Plenković.

"Vlada nastavlja s poreznim rasterećenjem i građana i poduzetnika"

"Prijedlog proračuna", kaže, "odražava jasnu politiku vlade utemeljenu na održivim javnim financijama s ciljem da ne trošimo više od onoga što imamo i da smanjujemo javni dug".

"Vlada nastavlja s poreznim rasterećenjem i građana i poduzetnika", istaknuo je premijer.

"Gospodarstvo nam se", kaže, "nalazi u uzlaznoj putanji pa je BDP zabilježio realni međugodišnji rast od 2,7 posto u prvoj polovici ove godine. U preostalom dijelu godine", kaže", "vlada očekuje i njegovo ubrzanje".

"Bilježi se rast industrijske proizvodnje, prometa, trgovine na malo, građevinarstva te turizma, broj registriranih nezaposlenih na najnižim je razinama, a raste i stopa zaposlenosti", naveo je premijer Plenković.

Očekuje rast BDP-a

"Očekuje", kaže, "da će ove godine rast biti 3,2 posto, a tu je procjenu dala i EK".

"Moraju se", kaže, "iskoristiti povoljni impulsi iz domaćeg i međunarodnog okružja kako bismo gospodarski rast učinili stabilnim i trajnim, dodatno smanjili prekomjerne makroekonomske neravnoteže te osigurali nastavak zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta".

"Fiskalni pokazatelji proračunskog manjka javnog duga trenutno bilježe povijesno najniže razine. Tako je u 2016. proračunski manjak smanjen na razinu od 0,9 posto BDP-a, a javni dug na 82,9 posto BDP-a što Hrvatsku svrstava u rang zemalja s najvećim godišnjim smanjenjem udjela javnog duga u BDP-u", rekao je premijer.

"Fiskalni rezultati u 2017. bolji su", kaže, "od očekivanog, a tome je doprinijela i porezna reforma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirani manjak proračuna je do 0,6 posto BDP-a

"Planiramo da će se manjak općeg proračuna spustiti na razinu do 0,6 posto BDP-a u 2017. Osim toga, nastavljen je i trend smanjenja javnog duga što je pokazatelj odgovornog vođenja javnih financija", rekao je.

U narednom razdoblju, kaže, nastavit će se sa smanjivanjem proračunskog manjka i udjela javnog duga kroz provedbu pametne fiskalne konsolidacije koja neće ugroziti temelje za rast.

"Proračun za 2018. temelji se na tim načelima", poručio je.

Povećanje prihoda očekuje se od povlačenja sredstava EU fondova

U tom se smislu jačaju fiskalni kapaciteti lokalne samouprave, daljnji koraci bit će usmjereni na kontrolu rashodne strane proračuna, iskorištavanje svakog viška prihoda, u prvom redu za smanjenje javnoga duga te za daljnje porezno rasterećenje.

"Doprinos povećanju prihoda očekuje se od povlačenja sredstava EU fondova koji će biti usmjereni na razvojne i infrastrukturne projekte te aktivnosti istraživanja i inovaciju. Ove godine objavili smo čak 2,2 milijarde eura vrijedne natječaje čime se ukupan iznos objavljenih natječaja popeo na pet milijardi eura, a to je 47 posto od ukupne količine dodijeljenih sredstava u ovoj financijskoj perspektivi do 2020", rekao je Plenković.

"Hrvatska je", istaknuo je, "samo u prvih osam mjeseci ove godine ugovorila više sredstava nego u prethodne tri godine".

"Rashodna strana proračuna planirana je na 133 milijarde kuna. Ona ostaje na razini ekonomskih smjernica što je još jedna potvrda odgovornog pristupa", naglasio je.

Posebna pozornost demografskoj revitalizaciji


Pozornost će se posebno posvetiti i demografskoj revitalizaciji zemlje te su povećana sredstva za rodiljne i roditeljske potpore.

"Kao članica Sjevernoatlantskog saveza i EU-a osiguravamo daljnji razvoj suvremenog i sveobuhvatnog i učinkovitog sustava domovinske sigurnosti i modernizacije oružanih snaga što uključuje i nabavu borbenih zrakoplova oko čega je u najvećoj mjeri postignut konsenzus svih ključnih dionika u Hrvatskoj", rekao je premijer Plenković.

"Proračun za iduću godinu rađen je na bazi projekcija gospodarskog rasta od 2,9 posto, inflacija je od oko 1,5 posto", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Andreja Plenkovića, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Andrej Plenković.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara