Plenković za Euronews: Nikakve poteškoće nisu pogodile Hrvatsku zbog koronavirusa

Plenković za Euronews: Nikakve poteškoće nisu pogodile Hrvatsku zbog koronavirusa
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKI premijer Andrej Plenković rekao je za Euronews kako nikakve poteškoće nisu pogodile Hrvatsku uslijed pandemije koronavirusa.

Rekao je kako je manje od 20.000 ljudi izgubilo posao od početka pandemije te dodao kako je to jako malo u usporedbi s drugim zemljama.

“Naše mjere su bile brze i izravne i efikasne. Napravile su odlične ekonomske rezultate zasad. Ono što smo planirali s tim mjerama je olakšati pritisak na ekonomiju i naša procjena je da će naš BDP pasti za nekoliko posto”, dodao je. 

Govorio je i o pomoći EU-a

“EU bi trebao pomoći ne samo Hrvatskoj nego svim državama članicama tijekom krize. Pokazat ćemo kako zajednički europski pristup može pomoći kad ga trebamo”, rekao je. 

Euronews je prenio i hrvatski plan za popuštanje mjera te dodaje kako MMF procjenjuje da će hrvatski BDP past i za 9 posto. 

Razgovarali su i s direktoricom Ekonomskog instituta Maruškom Vizek koja im je rekla kako su ekonomske mjere korisne kratkoročno, na dva ili tri mjeseca.

Rekla je kako je diskutabilno može li Hrvatska prevladati dužu krizu bez pomoći MMF-a i euroobveznica.

Obradili su i turizam koji daje značajan udio hrvatskog BDP-a te pišu kako Hrvatska istražuje opcije s češkim turistima i koridore za turiste.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara