Plenković: Zaštitit ćemo naše interese svim sredstvima, a nadam se i otkupiti INU od MOL-a

Plenković: Zaštitit ćemo naše interese svim sredstvima, a nadam se i otkupiti INU od MOL-a

Screenshot: HRT

PREMIJER Plenković u intervjuu za HRT komentirao je presudu arbitražnog suda o slučaju INA-MOL, govorio je o Barišiću ali i o ostalim aktualnostima.

"Vi znate da će Hrvatska osporavati arbitražnu presudu u okviru UNCITRAL-a u Ženevi. Postoji i drugi arbitražni proces, koji traje u Washingtonu. Smatramo da naše interese trebamo zaštititi i pravnim sredstvima, ali isto tako i drugim koracima koje ćemo poduzimati, a ja se nadam i uz široki politički konsenzus u zemlji o otkupu MOL-ovog udjela u Ini," kazao je premijer.

"Smatramo da naše interese trebamo zaštiti i pravnim sredstvima, ali isto tako i drugim koracima koje ćemo poduzimati, a nadam se širokim političkim konsenzusom u zemlji  u otkupu mađarskoga, odnosno Molova udjela u Ini", rekao je Plenković.

Premijer je istaknuo kako je energetska politika jedna od najvažnijih politika koju jedna država ima.  To je, smatra, prioritet i EU pa i globalni prioritet. Okolnosti koje danas imamo oko Ine kao naše strateške kompanije i odnosa koji postoje s Molom prošlih godina  u nastalim okolnostima nameću obvezu da Hrvatska otkupi udjel Mola u Ini, rekao je i  dodao kako bi se na taj način zadržala strateška i  upravljačka kontrola  s tom kompanijom  te osigurala energetska neovisnost i opskrba .

Plenković smatra kako Ina treba biti vertikalno integrirana kompanija, koja ima zalihe i nafte i plina, koja ima svoje rafinerije i svoj prodajni lanac  koji može funkcionirati na način koji je dobar i za Hrvatsku i za druga tržišta na jugoistoku Europe.

Ocijenio je kako učinkovito upravljanje Ine može koristiti Republici Hrvatskoj te dodao kako "možemo, nakon što otkupimo taj udjel, biti otvoreni  i za druge investitore pa i za strateške partnere u kasnijoj fazi, ali na drugim osnovama, a ne na onima na kojima su danas". "Nakon što otkupimo taj udjel, možemo biti otvoreni i za druge investitore ali ne po modelu koji je sada", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara