Plenković: Značajno podižemo minimalac

Plenković: Značajno podižemo minimalac
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković najavio je da će vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.

"Istodobno, svjesni smo da su brojni koeficijenti nepravedni i da su se godinama nekonzistentno mijenjali. Želimo riješiti i to pitanje i za to ćemo angažirati stručnjake koji će na temelju detaljne analize precizno utvrditi realnu složenost svih poslova", rekao je premijer u saboru i poručio kako je vlada otvorena za dijalog o tome sa socijalnim partnerima kako bi se pronašlo rješenje za godinama gomilane probleme, koji su uzrok brojnih nelogičnosti.

Najavio značajno podizanje minimalca

"Isto tako, osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka, podižemo s 3800 na 4000 kuna. Ujedno, najavljujem daljnje značajno povećanje minimalne plaće nakon konzultacija sa socijalnim partnerima", naglasio je Plenković. 

Podsjetio je kako je njegova vlada povećala osnovicu za izračun plaće državnih i javnih službenika, koja se nije povećala za kunu od 2012. do 2016., za 587 kuna, odnosno za 11,5 posto.

Pohvalio se i povećanjem mirovina. Iako smo bili obećali povećanje mirovina za 5 posto do kraja mandata, već smo ih sada povećali za 12 posto, što je dvaput više nego u mandatu prethodnih triju vlada, kazao je. 

 "Dakle, zdravim gospodarskim rastom i smanjenjem poreza građanima i poduzećima osigurali smo u svega tri godine triput veće povećanje prosječne plaće i dvaput veće povećanje minimalca i mirovina nego u mandatu prethodnih triju vlada", istaknuo je te izrazio razumijevanje nestrpljenja zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim službama, poštujući  njihov stav da bi plaće trebale biti još veće.

"Međutim, držimo da nakon povećanja plaća svim državnim službenicima od 11,5 posto u tri godine i ponude za dodatno povećanje od 4 posto - štrajk učitelja nije bio opravdan", kazao je  premijer.

Kaže da u svakom trenutku mogu na izbore

Premijer Plenković podnoseći izvješće o radu vlade poručio je kako je njegova vlada svakog trenutka spremna izaći pred hrvatske birače pa neka birači odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece kritizirajući pritom prethodnu SDP-ovu vladu.

"Kao vlada koja probleme rješava, svakog trenutka spremni smo ići pred hrvatske birače pa neka oni odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece - da li onima koji se u svakom rješenju trude pronaći problem, a nemaju mogućnost okupiti većinu i voditi Hrvatsku, ili onima koji su pokazali da nisu kadri voditi odgovornu ekonomsku politiku i podizati standard građana", kazao je Plenković.

Istaknuo je da je njegova vlada u protekle tri godine, unatoč brojnim pokušajima destabilizacije, lažnim optužbama, predano radila na ostvarivanju svih predizbornih obećanja na dobrobit hrvatskih građana i ostvarivala brojna postignuća.

"Bilo je onih koji su imali priliku voditi Hrvatsku na put gospodarskog oporavka, ali nisu se pokazali na visini zadatka: Podijelili su društvo, nisu znali iskoristiti članstvo u Europskoj uniji za razvoj Hrvatske i jačanje njenog položaja, zamrznuli su plaće i mirovine i postigli rekordnu nezaposlenost, povećali poreze, a istodobno zadužili Hrvatsku. Tako da je jedini rezultat njihova mandata bio da su svakog hrvatskog građanina zadužili za dodatnih 17.500 kuna", kazao je Plenković kritizirajući prethodnu SDP-ovu vladu.

"Za razliku od njih, mi znamo kamo vodimo Hrvatsku i kako se vodi država. U svojem djelovanju vođeni smo domoljubljem, solidarnošću prema najpotrebitijim, vrijednostima slobode i odgovornosti svakog pojedinca", naglasio je.

Hvalio se uspjesima u pravosuđu

Premijer je ocijenio i kako je u mandatu njegove vlade postignut značajan napredak u smanjenju broja neriješenih pravosudnih predmeta. "Prije tri godine zatekli smo ih gotovo 530 tisuća, a do svibnja ove godine broj im je pao na 350 tisuća", kazao je navodeći da Vlada ulaže i u bolju opremljenost i efikasniju organizaciju sudova i državnih odvjetništava. 

Naglasio je kako su danas ulazak u pravosudnu profesiju, imenovanje pravosudnih dužnosnika, proces donošenja odluka prepušteni isključivo struci, bez sudjelovanja izvršne vlasti i mogućnosti političkog utjecaja.

 "Izvršna vlast ne može ni na koji način ulaziti u konkretne postupke za koje su nadležna pravosudna tijela, kao i u odluke koje se tim povodom donose", kazao je premijer te je poručio kako neovisnost pravosuđa ne isključuje i odgovornost pravosudnih dužnosnika za odluke koje donose, a koje trebaju biti nepristrane te se uvijek temeljiti na zakonima i činjenicama.

Kad je riječ o blokiranima, velikom problemu koji je zatekla njegova vlada, podsjetio je kako je donesen paket zakona za rješavanje tog pitanja, omogućen otpis dugova građanima ... a kao posljedica tih mjera broj blokiranih građana smanjen je s 325 tisuća u ožujku 2018. na 251 tisuću u kolovozu ove godine, naglasio je Plenković.

Izvješće o radu vlade Plenković je predstavio je kroz četiri glavne teme: pravnu sigurnost, konkurentnije gospodarstvo i ravnomjerniji razvoj, zaštitu obitelji, tolerantno i pravedno društvo te jaču i sigurniju Hrvatsku u Europi i svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara