Plenkovićev špijun napao Komšića zbog velike afere, dobio brz odgovor iz BiH

Plenkovićev špijun napao Komšića zbog velike afere, dobio brz odgovor iz BiH
Screenshot: RTL

MINISTAR sigurnosti BiH Dragan Mektić ustvrdio je u srijedu da su 'hrvatski obavještajci' bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Kopal spomenuo Komšića

Posebni savjetnik premijera za nacionalnu sigurnost, koji je u javnosti poznat i kao Plenkovićev špijun, Robert Kopal za RTL je komentirao slučaj. Usput je bocnuo Komšića.

''Hrvatska snažno i nedvosmisleno odbacuje i tvrdnje i insinuacije gospodina Mektića o navodnoj umiješanosti obavještajnih službi RH i nekih diplomata u operaciju kojoj je navodno za cilj prikazati postojanje skupine naoružanih islamista salafista u BiH. Hrvatska ima na području borbe protiv terorizma strateški cilj i njezin strateški cilj je opredijeljenost za borbu protiv terorizma. Njen strateški cilj je regionalna stabilnost. U tom smislu je SOA član svih relevantnih međunarodnih asocijacija'', istaknuo je u razgovoru za RTL posebni savjetnik premijera za nacionalnu sigurnost Robert Kopal.

No upravo zato se i postavlja pitanje što je cilj takvih konstrukcija, a Kopal odvraća da ''to jest dobro pitanje'': ''Mogla bi biti slučajnost da je upravo danas u Neumu otvorena stručno-znanstvena konferencija o europskom Ustavu za RH na kojoj je govorio premijer Andrej Plenković''.

Ima i nekih drugih stvari, primjećuje Kopal, koji navodi, kako kaže, ''jedan čudan osvrt gospodina Komšića se sada pojavljuje pa mi se čini da se saga o besmislicama nastavlja''. ''Mogla bi biti kao unutarnja previranja, mogla bi biti namjerna želja da se utječe na percepciju hrvatske komponente u BiH, mogla bi biti jedna ideja da se utječe na percepciju RH … dakle, ima raznih mogućnosti'', upućuje premijerov savjetnik.

Brz odgovor iz BiH

Odgovor iz BiH nije trebao dugo čekati.

Slaven Kovačević, savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, je odgovorio Plenkovićevom savjetniku, napominjući da postoji opravdana sumnja koja izaziva uznemirenost kod građana BiH

"Nema ništa čudno u tome što je gospodin Komšić od sigurnosnih agencija zatražio da se ispita utemeljenost zabrinjavajućih navoda. Međutim, ono što je čudno jeste panika hrvatskih dužnosnika. Očito je da se ovdje neko boji istrage i istine", rekao je Kovačević, prenosi Klix.

On je dodao da su građani Bosne i Hercegovine s pravom zabrinuti i da su u strahu, posebno uzimajući u obzir ukupnu politiku Hrvatske prema BiH koja je zadnjih godina izrazito ambivalentna.

"Građani BiH sumnjaju da je iza svega cilj izazivanje opasne destabilizacije BiH, stoga bi bilo dobro da država Hrvatska ponudi dokaze koji opovrgavaju stravične navode o djelovanju svojih obavještajnih službi", zaključio je Kovačević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara