Plesače s Kube u Sloveniji primio gradonačelnik pa ih policija oderala kaznama

Plesače s Kube u Sloveniji primio gradonačelnik pa ih policija oderala kaznama
Screenshot: YouTube (ilustracija)

SKUPINI mladih plesača s Kube koji su u Sloveniji krajem tjedna gostovali na glazbeno-folklornom festivalu i besplatno nastupili u Bovcu, tamošnja je policija podijelila visoke globe jer uza se nisu imali osobne isprave, što je zapanjilo njihove domaćine u tom slovenskom turističkom centru.

Nakon ručka što ih je za njih priredio gradonačelnik, plesna skupina od 28 kubanskih plesača prošetala je gradom kada ih je zaustavila policija i tražila dokumente koje je njihov organizator zaboravio u talijanskom hotelu preko granice - nekoliko kilometara udaljene od Bovca.

Kako piše ljubljansko "Delo", plesači su zbog toga bili privedeni u policiju gdje je svaki od njih kažnjen s 500 eura zbog kršenja zakona o strancima jer nisu kod sebe imali osobne dokumente.

Putni dokumenti s odgovarajućom vizom za šengenski prostor stigli su u Bovec za manje od sat vremena, no budući da su odbili platiti kazne i potpisati zapisnik, dokumenti su im zaplijenjeni te im je rečeno da će ih dobiti tek kada plate.

Let za povratak na Kubu plesna skupina ima već u srijedu.

Nakon bezuspješne intervencije gradonačelnika da se Kubancima dokumenti vrate, po turizmu i gostoljubivosti poznata općina u ponedjeljak je pokrenula postupak zaštite zakonitosti, kojim traži da se kazne mladim Kubancima sudski ponište, a dokumenti vrate kako bi se mogli vratiti u domovinu.

Iako lokalna policija tvrdi da se držala zakona i propisa, slučaj je izazvao zgražanje jer je o tome pisao i lokalni tisak u Italiji.

Kubanci su nastupili na tradicionalnom prekograničnom Festivalu srdaca - Festival dei cuori, koji se od 16. do 21. kolovoza održava u Bovcu, Gemoni, Tarcentu i Udinama, čime se jača i turistička ponuda tih krajeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara