Plestinci : Zvršeno izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze

Izraelska vojska je u nedjelju navečer u potpunosti evakuirala područje Beit Hanouna, na sjeveru pojasa Gaze, sukladno sporazumu zaključenom u petak navečer između izraelske i palestinske vlade, naveo je jedan dužnosnik palestinske sigurnosti, a prenosi AFP.

"Izraelci su povukli u nedjelju navečer svoje tenkove i oklopna kola iz Beit Hanouna i palestinske snage će početi zauzimati položaje u tom području", rekao je u ponedjeljak nešto poslije ponoći po lokalnom vremenu taj neimenovani dužnosnik.

Ranije su državni i vojni izraelski radio kao i izraelski vojni izvor naveli da će povlačenje, koje je počelo tijekom večeri, završiti u ponedjeljak ujutro.

Vojska je zauzimala područje Beit Hanoun gotovo dva mjeseca kako bi spriječila ispaljivanje raketa na jug Izraela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Palestinski premijer Mahmoud Abbas je izrazio zadovoljstvo primirjem koje su najavile četiri glavne palestinske skupine, u deklaraciji koju je objavila palestinska agencija Wafa.

On je ocijenio da uspjeh međunarodnog mirovnog plana, koji predviđa prekid nasilja i osnivanje palestinske države do 2005., ovisi o "angažmanu dviju strana da poštuju svoje obveze".

U nedjelju su prvo militantne palestinske skupine Hamas i Islamski džihad objavile tromjesečnu obustavu protuizraelskih napada, a nešto poslije njih to je objavio i pokret Fatah, u sklopu kojega uz više frakcija djeluje i vojno krilo - Mučenici brigada al-Aqse.

Prema agenciji France Presse, govori se o četiri skupine koje su objavile prekid vatre: Hamas, Islamski džihad, Demokratska fronta za oslobođenje Palestine i Fatah (pokret premijera Mohamada Abbasa i Jasera Arafata).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara