Po čijem nalogu BiH špijuni prisluškuju medije iz Hrvatske, BiH i Srbije?

Po čijem nalogu BiH špijuni prisluškuju medije iz Hrvatske, BiH i Srbije?
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

PREDSJEDNIK Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović optužio je u Mostaru vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije da upravlja obavještajnim sektorom koji nije pod nadzorom te da stoji iza niza afera, među kojima je i ta da prisluškuje i prati deset medijskih kuća i novinara iz Hrvatske, BiH i Srbije.

"Jedan narod, jedna stranka, jedna politika ili čak nekoliko pojedinaca iz jedne stranke kontrolira obavještajni sektor. Tu mislim na SDA. Obavještajni sektor ne bi smio biti ni pod čijim nadzorom i on se mora staviti pod nadzor parlamenta BiH“, rekao je Čović nakon sjednica Hrvatskog narodnog sabora BiH održanog u Mostaru.

Ovoga tjedna predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio je kako Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) pokušava staviti pod nadzor te prati desetak medija iz Hrvatske, BiH i Srbije, što iz ove agencije nisu demantirali, a više međunarodnih organizacija je zatražilo istragu. Nad OSA-om već dvije i pol godine ne postoji parlamentarni nadzor jer su rad posebnog povjerenstva blokirale ključne bošnjačke stranke.

Na čelu OSA-e je Osman Mehmedagić Osmica koji je iznimno blizak obitelji Bakira Izetbegovića, čelnika Stranke demokratske akcije.

"Bilo je bezbroj takvih aktivnosti u zadnje vrijeme"

Čović je pojasnio kako je neprihvatljivo da se novinari i medijske kuće stavljaju pod prismotru.

"Pa ne možemo nagađati jeste li vi novinari sada prisluškivani. Te informacije je iznio trenutačno prvi čovjek države i mi sad o tomu kao šutimo. Bilo je bezbroj takvih aktivnosti u zadnje vrijeme", dodao je.

Po njegovim riječima iz paraobavještajnog sustava se stalno plasiraju afere kako bi se odvukla pozornost sa stvarnih problema.

"Mi se moramo pozabaviti postojanjem paraobavještajnog sustava koji je izražen u BiH“, izjavio je Čović.

Upitan o uspostavi vlasti, Čović je pozvao da se konačno okonča odugovlačenje te da se ustroji novi saziv Vijeća ministara BiH koji nije uspostavljen osam mjeseci nakon okončanih izbora u BiH.

"Nakon općih izbora ne funkcionira nijedna razina vlasti. Žurno se treba uspostaviti Vijeće ministara“, naglasio je Čović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara