Po Kosorici udario njen savjetnik Lovrinčević: Reforme se ne provode zbog neodlučne Vlade!

Foto: Lider

IDUĆIH će nekoliko tjedana biti pravi test odlučnosti hrvatske Vlade, uvjeren je Željko Lovrinčević, ekonomski suradnik premijerke Jadranke Kosor. Ukoliko Hrvatska želi završiti pregovore s Europskom unijom do lipnja ove godine, kao što se Kosorica nada, morat će se napokon početi uvoditi neke ozbiljne reforme.

Na konferenciji s temom Novi model rasta hrvatskog gospodarstva je Marko Škreb, glavni ekonomist PBZ-a, izjavio da će se Hrvatska nakon ulaska u EU sresti s brojnim problemima. Ključna će se pitanja, naravno, ticati ekonomije. Ukoliko želi opstati na kompetitivnom europskom tržištu, Hrvatska mora ubrzati ekonomski rast. A to znači jačanje konkurentnosti i veća fleksibilnost tržišta rada.

Kriva je Vlada

Problem je, tvrdi Škreb, što su Hrvati neskloni reformama. "Reforme provodimo samo kad se dogodi ozbiljna kriza ili kada su nam nametnute iz vana", kaže Škreb. S njim se nije složio premijerkin savjetnik Lovrinčević koji je kritiku radije uputio prema Banskim dvorima. "Problem je neodlučnost vladajućih, kao i onih koji su u poziciji da vrše pritisak na Vladu", kaže Lovrinčević.

"U provođenju reformi do sada nije bilo dovoljno odlučnosti. A u idućim tjednima istječe vrijeme za verbalizaciju problema i dolazi vrijeme za konkretne odluke. Ako se Vlada bude ponašala kao što se ponašala do sada, stvari će krenuti u neželjenom smjeru", kaže Lovrinčević koji je kao neke od ključnih podbačaja istaknuo propast mirovinske i zdravstvene reforme, te zanemarivanje strateških partnera izvan Europske unije.

Jandroković: Bolji smo od nekih članica EU

Prije nego je na dnevni red došlo gospodarstvo, na konferenciji se raspravljalo o korupciji, koja je dugi niz godina bila ogromna prepreka na putu prema EU, a s kojom se Hrvatska tek kroz zadnjih godinu i pol dana relativno ozbiljno počela obračunavati. Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković uvjeren je da je Vlada pod Kosoričinim predsjedavanjem zavela red u korumpirane političke strukture i da se razmjeri korupcije čijem raspetljavanju upravo svjedočimo više ne mogu ponoviti.

"Svjesni smo da imamo problema, ali imaju ih i članice EU. Već danas smo bolji od nekih članica, ne može se očekivati da odmah postanemo Austrija ili Njemačka. Hrvatska je spremna za članstvo u Uniji", uvjeren je Jandroković. No, poduzetnik Branko Roglić i profesor na Pravnom fakultetu Siniša Rodin tvrde da je problem korupcije još daleko od rješenja.

"Korupcija je veleizdaja"

Roglić je tako rekao da je još prije šest ili sedam godina prijavio korupcijske radnje, ali da je njegova prijava sve do ove godine bila ignorirana. "Tada su mi neki govorili da sam lud ili da ću biti ubijen jer to prijavljujem", kaže Roglić. Rodin je pak primijetio da u borbi protiv korupcije koju Kosorica ističe kao perjanicu svoje buduće kampanje u parlamentarnim izborima još nije uhićen niti jedan političar dok je bio na funkciji. Metla kojom Kosorica "čisti kuću" počinje raditi tek nakon što se pojedinci distanciraju od Vlade i stranke.

"Korupcija je u Hrvatskoj bila oblik vladavine", rekao je Rodin, te nastavio vrlo oštro: "Korupcija u najvišem državnom vrhu nije obična korupcija. To je velekorupcija i veleizdaja!" SDP-ovac Neven Mimica diskusiju nije iskoristio da istakne dobro poznate razmjere korupcije unutar vladajuće stranke već je, upravo suprotno, dao pohvalu HDZ-u. Mimica je zaključio da su vlast i oporba otvorili prostor za antikorupcijsko djelovanje, ali i dodao da još nedostaje pravosudno djelovanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara