Pobjeda grčkih konzervativaca na izborima

GRČKI konzervativci ostvarili su pobjedu na parlamentarnim izborima održanima u nedjelju, okončavši tako desetogodišnju vladavinu socijalista, pokazali su najnoviji rezultati.

Nakon prebrojavanja 98 posto glasačkih listića Nova demokracija vodi s 45,4 posto glasova ispred socijalista koji su osvojili 40,6 posto glasova.

Ta bi stranka tako mogla dobiti 170 mjesta u parlamentu koji broji ukupno 300 mjesta.

Grčka komunistička stranka (KKE) osvojila je 5,8 posto glasova, a Koalicija ljevice (SYN) 3 posto, što je prag za ulazak u parlament.

Čelnik Svegrčkog socijalističkog pokreta (PASOK) George Papandreou priznao je poraz nakon što su izlazne ankete pokazivale poraz njegove stranke.

Konzervatici koje predvodi 47-godišnji Kostas Karamanlis, slave izbornu pobjedu iako ih očekuju teške pripreme za Olimpijske igre, ali i mirovni pregovori s Turskom oko ujedinjenja turskog i grčkog dijela Cipra. Papandreou je obećao pobjednicima pomoć u tome.

Karamanlis je obećao manju vladu, manje birokracije i smanjenje poreza kao i nezaposlenosti. Također je obećao više sredstava za socijalnu zaštitu, obrazovanje i zdravstvo.

Grčki je tisak u ponedjeljak jučerašnje izbore ocijenio "sankcioniranjem" desetogodišnje vladavine PASOK-a.

"Trijumf" i "Konačno politička promjena" naslovi su u desnoorijentiranom "Apogevmatinu", koji ocjenjuje da će Karamanlis zbog opsega svoje pobjede biti "supermoćni premijer".

Desni dnevnik "Eleftheros Typos" ističe da je "Karamanlis supermoćan i ujedinitelj" i opisuje "trijumf Nove demokracije " i "šok PASOK-a".

Lijevo orijentirani listovi "Ta Nea" i "To Vima" ocjenjuju da su izborima "sankcionirane greške posljednjeg parlamenta", i da su birači "kaznili pogreške PASOK-a".

Dnevnik KKE-a "Rizospatis" ističe da za tu stranku "dolaze teški dani", a dnevnik SYN-a ocjenjuje da su izbori "pokazali odbacivanje političara PASOK-a što je na vlast dovelo Novu demokraciju".

(Hina) xbis ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara