Pobjegla iz Dubaija, boji se za svoju sigurnost. Makedonija joj odbila azil

Pobjegla iz Dubaija, boji se za svoju sigurnost. Makedonija joj odbila azil
Screenshot: YouTube/Petar Pan/Hind Mohammad Albolooki

HIND Mohammad Albolooki iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pobjegla je u Republiku Makedoniju i očajnički moli za azil, piše CNN.

U video snimci koja je objavljena na internetu, Hind Mohammad Albolooki (42) tvrdi kako je pobjegla iz Dubaija zbog ozbiljnih prijetnji koje joj je uputila obitelj zato što je zatražila razvod od supruga.

No, Makedonija je 4. veljače ove godine odbila njen zahtjev za azilom. Hind se sada nalazi u pritvoru za imigrante, gdje boravi od 7. prosinca prošle godine, i boji se da će je vlasti vratiti u Emirate.

Jedva je pobjegla

Albolooki je u video snimci navela kako joj je obitelj pokušala oduzeti putovnicu i da je u tom trenutku shvatila da mora pobjeći.

"Imam četvero djece. Nijedna majka ne bi samo tako napustila svoju djecu. Morala sam to napraviti, nisam imala izbora“, rekla je.

Nenad Dimitrov, prijatelj Hind Mohammad Albolooki koji živi u Republici Makedoniji i koji brine o njenom profilu na Twitteru otkako je u pritvoru, rekao je kako je Hind uspjela pobjeći 2. listopada prošle godine kada joj je obitelj dopustila otići na zahod.

Pobjegla je iz zahoda glavom bez obzira. Nije imala ni cipele na nogama. Prvo se sakrila na jednom gradilištu, a zatim je pozvala taksi koji ju je odveo do prijatelja u gradu Sharjahu, opisao je Dimitrov.

CNN nije uspio stupiti u kontakt s Albolookinom obitelji.

Makedonija odbila zahtjev za azilom

Makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova napisalo je u priopćenju kako je odbilo zahtjev za azilom Hind Mohammad Albolooki jer "nije bilo dokaza o progonu ... na temelju njezine rase, vjere, nacionalnosti ... ili političke pripadnosti".

Iz Ministarstva su dodali kako "nemaju razloga vjerovati da Hind prijete, ako se vrati (u Dubai), ozbiljne ozljede."

Radha Stirling iz britanske organizacije Detained in Dubai ne slaže se s odlukom makedonskog ministarstva. Naime, ona smatra kako će Albolooki, ako se vrati u UAE, "vjerojatno biti teško kažnjena zbog bijega".

Žene moraju biti poslušne

"Patrijarhalni sustav i neformalna muška pravila o skrbništvu nad ženom od kojih Hind bježi, jednako su izražena u Emiratima kao i u Saudijskoj Arabiji", rekla je Stirling.

"Mnogi misle da su Emirati liberalnije, više zapadnjačko društvo. Ujedinjeni Arapski Emirati naporno su radili na izgradnji te slike, ali stvarnost je drastično drugačija.", dodala je.

"U Emiratima su silovane žene uhićene i optužene za seks izvan braka, ženama se brani pristup djeci nakon razvoda, a zakoni zapravo propisuju ženama da budu poslušne muškim skrbnicima.", objasnila je.

Radha Stirling pretpostavlja, piše CNN, da je Makedonija uskratiti azil Hind Mohammad Albolooki jer " UAE pomoću raznih ulaganja suptilno utječe na politiku manje bogatih zemalja“.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara