Počela hrvatska revolucija: Gorjele zastave HDZ-a, SDP-a i EU, prosvjednici skandirali Kosorici pod prozorom

Foto: Davor Pongračić, Sandra Šimunović, Marko Miščević, Damir Krajač, Vladimir Dugandžić / Cropix
Video: Damir Horvatović

HLADNOĆA i snijeg koji se spustio nad Hrvatsku nisu omeli prosvjednike u zahtjevima za smjenom vlasti. Broj prosvjednika nastavio je drastično rasti. Nakon što je zagrebačkim ulicama u ponedjeljak marširalo oko 1500 ljudi, u srijedu ih se skupilo više od 5000! Prosvjedni marš kojim je otvoren tjedan očito je pokupio simpatije brojnih građana, ali i političara: na Cvjetni trg došli su Dragutin Lesar i Damir Kajin. IDS-ovac Kajin tom je prigodom najavio da je cijela Kukuriku koalicija uz prosvjednike.

> Kronologija prosvjeda

Organizacija i disciplina u redovima prosvjednika opet su bili na visini. Nikakvih nereda nije bilo. Indexovi su reporteri na terenu zabilježili tek tri problematične situacije: bocu koja je poletjela prema zgradi T-HT-a u Savskoj (ali nije izazvala nikakvu štetu), manju svađu jednog taksista s prosvjednicima u Draškovićevoj i uriniranje po ogradi Kuće nogometa u Zvonimirovoj ulici. Među prosvjednicima i ovoga puta našao se manji broj "radikalnih elemenata", uglavnom maloljetnika koji su lice prekrili šalovima i tražili šansu da izazovu kakav incident. Međutim, većina im to nije dopustila.

Zapaljene zastave HDZ-a, SDP-a i EU

Središnji motiv prosvjeda bilo je paljenje zastava dvaju najvećih političkih stranaka. Najprije je stradala zastava HDZ-a, koju su prosvjednici strgnuli sa zgrade gradske organizacije vladajuće stranke u Gundulićevoj ulici. Nedugo zatim, na Iblerovom trgu, sa SDP-ovog sjedišta skinuli su zastavu stranke i Europske unije, te obje zapalili. Vrlo je važno napomenuti da pred središnjicom SDP-a policije nije bilo, dok je zgradu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma tijekom cijelog prosvjeda osiguravalo više desetaka interventnih policajaca u punoj bojnoj spremi.

Prosvjed je i ovoga puta započeo na Cvjetnom trgu, odakle su građani krenuli na Gornji grad, prema "zabranjenom" Markovom trgu. Policijska barikada ovoga puta nije ih dočekala u Radićevoj, već iza Kamenitih vrata. Na barikadi se prosvjednici nisu dugo zadržali, samo su "pozdravili" policiju porukom da ih oni plaćaju (ali i da ih vole), kao i već dobro usvojenim skandiranjem "Radit ćete noćnu". Drugo odredište prosvjedne kolone bio je Trg žrtava fašizma.

Zbog policijskih uhoda odustali od marša na HRT

Pred središnjicu HDZ-a prosvjednici su stigli oko 19:15 sati. Dočekali su ih brojni interventni policajci, koji su im dozvolili okupljanje na livadi kod Džamije, ali ne i pristup samoj zgradi HDZ-a. Tu smo ujedno zabilježili i najznakovitiji detalj najnovijeg prosvjeda - prosvjednici su policajcima donijeli cvijeće, koje su u znak mira položili pred njihove noge! Nekoliko građana pred policijskom barikadom zapalilo je i svijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što su završili s izvikivanjem parola pred HDZ-om ("Jadranku na burzu", "Jebo vas Ivo Sanader", "Dajte barem Hebranga"), prosvjednici su se zaputili prema glavnom kolodvoru. Prošli su kroz Importanne i pokraj Gradskog poglavarstva (gdje su skandirali "Bandiću lopove"), te došli do Vukovarske avenije. Cilj je trebala biti zgrada HRT-a. Međutim, prosvjednici su posumnjali da su muškarci na čelu kolone, koji su ih nagovarali da odu do Prisavlja, zapravo policajci u civilu koji ih žele odvući od centra grada.

HSS nema zastavu

Umjesto da se okupe pred HRT-om, prosvjednici su se Vukovarskom spustili do Savske. Ispred zgrade MUP-a u Savskoj ministra policije "počastili" su skandiranjem "Kara Marko Jadranku". Oko zgrade HNK prošli su kroz Teslinu i ušli u Gundulićevu, gdje se dogodilo već spomenuto paljenje HDZ-ove zastave. Iduća postaja bio je Iblerov trg, a na putu do središnjice SDP-a opet su prošli i Trgom žrtava fašizma kako bi policiji poručili - "Mi vas malo jebemo".

Nakon što su skinuli i uništili zastave SDP-a i Europske unije, produžili su prema središnjici HSS-a. Tamo ih je, međutim, dočekalo razočaranje. "Seljaci" na svojoj zgradi nisu istaknuli zastavu koju bi prosvjednici mogli zapaliti. Najavljivali su tada prosvjednici da će krenuti u "turneju" po središnjicama stranaka, ali ipak su se predomislili i Zvonimirovom ulicom zaprašili prema Ravnicama. Do stana Jadranke Kosor. Na putu su prošli kraj središnjice HNS-a, gdje su skandirali "Nogometna mafija". Nekoliko mlađih prosvjednika se pomokrilo po ogradi.

"Stjerajte je van, ukrala je stan"

S obzirom da policija u ponedjeljak nije dopustila prosvjednicima da se približe Šeferovoj ulici, ovoga su se puta prosvjednici bolje organizirali i uspjeli ih izbjeći. Kordon specijalaca izbjegli su prelazom preko pruge, a policajce koji su ih pratili zavaravali su i tako što su se dijelili u manje kolone u uličicama iznad tramvajskog okretišta na Borongaju. Oko 22:15 sati, prosvjednici su stigli do Šeferove ulice i utaborili se 30-ak metara od stana Jadranke Kosor.

Dok su specijalci osiguravali premijerku od gnjevnog i razočaranog naroda, prosvjednici su prolazili kroz svoj standardni repertoar: "HDZ lopovi", "Jaco odlazi", "Hoćemo izbore", "Stjerajte je van, ukrala je stan", "Nećeš spavati", "Stan si ukrala", "Jadranko znaj, svemu je kraj..." Prosvjednici su se počeli razilaziti oko 22:45 sati, zakazavši policiji novo "druženje" već u petak. Dvodnevni ritam prosvjeda ide dalje i bit će zanimljivo vidjeti koliko će se ljudi u petak okupiti na Cvjetnom trgu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara