Počela međunarodna manifestacija "Najbolji u baštini"

Međunarodna godišnja manifestacija "Najbolji u baštini" počela je jutros u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića.

Na višednevnom skupu bit će predstavljeno 19 najboljih muzejskih i baštinskih projekata iz 14 zemalja, među kojima tri iz Hrvatske, a njegov drugi dio, u Interuniverzitetskom centru, bit će posvećen heritologiji - svojevrsnom međunarodnom forumu za studij baštine, koji organizatori vide ubuduće kao samostalni projekt.

Tijekom ta dva dana održat će se revija i forum najboljih konzervatorskih projekata i audiovizualnih dostignuća na području baštine iz 18 zemalja.

Tu baštinsku priredbu, koja se održava u organizaciji Europske udruge za baštinu iz Zagreba, financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Svjetske muzejske organizacije - ICOM-a, udruge Europa Nostra, Svjetske organizacije za spomenike i spomeničke cjeline - ICOMOS-a i grada Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Manifestacija "Najbolji u baštini" treći se put održava u Dubrovniku i jedina je akcija takve vrste u svijetu, a, kako ističu organizatori, to je svojevrsni "Cannes za muzeje". Kako je istaknuo organizator skupa prof. dr. Tomislav Šola iz Europske udruge za baštinu, to je jedini događaj takve vrste u svijetu, na kojemu se predstavljaju najuspješniji projekti u međunarodnim razmjerima, na području muzeologije i baštine.

To što mi radimo, izvozni je kulturni hrvatski proizvod, kazao je Tomislav Šola.

Sudionike skupa prigodom otvorenja pozdravili su pomoćnica mnistra kulture Branka Šulc, zatim predsjednik Svjetske muzejske organizacije Jacques Perot, te predstavnica UNESCO-a Marie-Paule Roudil.

(Hina) xhš ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara