Počela proizvodnja u sisačkoj Željezari

U POGONU Čeličana sisačke Željezare večeras je počela raditi električna peć i time je nakon više od pola godine zastoja, a samo dva dana nakon što ju je preuzeo ruski "Mečelj", počela proizvodnja u toj tvornici.

Električnu peć u pogon su pustili glavni direktor "Mečelj Željezare" Nasibulla Mukhatdinov i pomoćnik topioca Tahir Kahrimanović, a svečanosti su bili nazočni ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac, predstavnici lokalnih vlasti i Županijske gospodarske komore.

Kako je prigodom puštanja u pogon rekao direktor Mukhatdinov, na pokretanju proizvodnje radilo je osamdesetak radnika Čeličane, koji su pripremili postrojenje još 28. veljače, tako da je proizvodnja večeras mogla početi nakon samo dva dana dodatnih radova.

"Mečelj Željezara" planira u travnju pokrenuti proizvodnju u šavnim i bešavnim valjaonicama, u svibnju u pogonu Hladne prerade, a početkom lipnja zaposliti svih 1700 Željezarinih radnika, koliko ih je Mečelj preuzeto kupujući Željezaru u stečaju. Mukhatdinov je istaknuo da će radnici biti plaćeni po prijašnjim ugovorima o radu, te da će im biti osigurani svi posebni uvjeti da dobro i kvalitetno rade. "Smatram da smo napravili dobru stvar, značajnu ne samo za Željezaru, nego i za cijeli Sisak i širu regiju", rekao je Mukhatdinov, čestitajući radnicima Čeličane na kvalitetno obavljenim radovima na pokretanju proizvodnje.

Dodao je da je "Mečelj" osigurao sirovine za mjesec dana proizvodnje električne peći u Čeličani i da je pokrenuo postupak nabave novih sirovina, tako da proizvodnja neće stati i da će radnici raditi svakodnevno u smjenama od 21 sat navečer do 9 sati ujutro, zbog jeftinije struje. "Danas smo pokrenuli proizvodnju čelika, a krajem svibnja proradit će cijela Željezara, što nas posebno raduje, jer nismo došli iz špekulantskih razloga, nego da pokrenemo proizvodnju", istaknuo je Mukhatdinov.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara