Počela rasprodaja dolara: Komercijalne banke od ECB-a uzele preko 50 milijardi već prvog dana

Foto: Ilustracija

DANAS je ECB prvi put nakon prošlotjednog potpisivanja dogovora s FED-om i ostalim najjačim centralnim bankama u ponudu stavio jeftine dolare, a potražnja je bila neviđena.

Komercijalne banke već su prvog dana "rasprodaje" uzele 50,1 milijardu dolara, kada je riječ o tromjesečnom tenderu, i 1,6 milijardi kad je riječ o jednotjednom tenderu. Prognoze o potražnji, koje se se vrtjele oko 10 milijardi za prvi dan, višestruko su premašene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, prošlog tjedna američke Federalne rezerve su potpisale sporazum s ECB-om te centralnim bankama Japana, Velike Britanije, Kanade i Švicarske o koordiniranoj akciji čiji je cilj osigurati veću potporu i stabilnost svjetskom financijskom tržištu. Dogovoreno je kako će centralne banke u međusobnoj trgovini sniziti postojeću kratkoročnu cijenu dolara za 0.5 posto.

Europske banke trenutno teško nalaze sredstva na slobodnom tržištu, jer investitori baš i nemaju povjerenja u njihovu kreditnu sposobnost. Stoga je bilo i logično očekivati da će se komercijalne banke pomamiti za dolarom kojeg je ponudila ECB, što zbog toga što je jeftiniji, što zbog toga jer ECB drastično snižava svoje kriterije o kolaterali.

Za usporedbu, u dvije "dolarske ponude" ECB-a ove godine, banke su uzele samo 1,35 milijardi dolara, odnosno 395 milijuna kad je riječ o jednotjednom tenderu. Doduše ,tada su kamate bile skuplje nego danas, što je smanjilo potražnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara