POČELI RAZGOVORI MESIĆ-STEFANOPULOS

Svečanom ceremonijom službenog dočeka predsjednika Republike Stjepana Mesića, održanoj uz najviše državne počasti ispred predsjedničke palače u Ateni, i razgovorima u četiri oka s njegovim grčkim domaćinom Kostantinosom Stefanopulosom počeo je u utorak Mesićev trodnevni službeni posjet Grčkoj. LIz diplomatskih izvora u pratnji predsjednika Mesića doznaje se da je hrvatski predsjednički zrakoplov Challenger prigodom ulaska u grčki zračni prostor u znak počasti dobio pratnju četiriju borbenih lovaca grčkog ratnog zrakoplovstva, što je prema izvoru prvi takav slučaj otkako hrvatski predsjednici putuju u inozemstvo.

Mesić i Stefanopulos razgovarat će, kako se najavljuje, o daljnjem razvoju bilateralnih odnosa, međunarodnim temama, stanju u regiji i drugim pitanjima od interesa za obje zemlje. Najavljeno je da će se Mesić posebno zahvaliti za grčku potporu hrvatskoj aplikaciji za ulazak u EU, a očekuje se također da će se Stefanopulos posebno interesirati za stanje u regiji jer je Mesić jedini šef države koji je posjetio sve zemlje europskog jugoistoka. Po završetku susreta dvojica će predsjednika održati zajedničku tiskovnu konferenciju.

Ovo je drugi ovogodišnji boravak predsjednika Mesića u Grčkoj nakon što je u svibnju sudjelovao na gospodarskom susretu zemalja jugoitstočne Europe održanom pod pokroviteljstvom Svjetskog europskog foruma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčki predsjednik Stefanopulos Hrvatsku je posjetio u svibnju 2002. godine.

Stefanopulos je predsjednik Helenske Republike u drugom mandatu nakon što ga je parlament kao nestranačkog kandidata na taj položaj izabrao prvo 1995., a zatim i 2000. godine. U početku političke karijere bio je član stranke desnog centra Nove demokracije, danas najsnažnije oporbene stranke u Grčkoj, koju je napustio 1985. i osnovao vlastitu stranku Demokratsku obnovu. U prijašnjim je grčkim vladama bio ministar trgovine, ministar unutarnjih poslova i socijalne službe, a u politiku se vratio krajem 90-ih nakon što se 1994., poslije neuspješnog pokušaja ulaska u europski parlament, iz nje nakratko povukao.

Nakon sastanka sa Stefanopulosom, hrvatski predsjednik poslijepodne će položiti vijenac ispred spomenika Neznanom junaku te razgovarati s predsjednikom grčkog parlamenta Apostolosom Kaklamanisom.

(Hina) dam dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara