Počelo je rušenje HDZ-a: Vlada lijevog centra predstavila Deklaraciju "Savez za promjene"

Foto: Željko Sop/Cropix

"HRVATSKA je u gospodarskoj, političkoj i društvenoj krizi. Model upravljanja državom na temelju populističke i koruptivne distribucije posuđenoga, a ne zarađenoga novca, stvorio je krizu. Ali, tako dalje ne može", stoji u prvoj točci Deklaracije "Savez za promjene" koju su danas predstavili čelnici oporbenih stranaka Zoran Milanović iz SDP-a, Radimir Čačić iz HNS-a, Ivan Jakovčić iz IDS-a te Silvano Hrelja iz HSU-a.

Deklaracija u osam točaka

Deklaracija se sastoji od osam točaka kojima su utvrđena načela i vrijednosti na kojima će "Oporba iz Kastva" temeljiti i provoditi zajednički koalicijski program i provedbene politike. Deklaracija je ujedno zajednička platforma stranaka za izbornu pobjedu te preteča stvaranja buduće koalicijske Vlade. Kako su danas objasnili model vladavine Koalicije na čelu s HDZ-om doveo je do toga da je promjena vlast postala zapravo opći javni interes. Štoviše oproba iz Kastva uvjerena je kako ova vlast nema želje ni mogućnosti riješiti probleme koje su sami stvorili.

"Mi imamo oporbena rješenja za novu zaposlenost i gospodarski rast u pravednijem društvu. Ta rješenja temelje se na tri osnovna stupa - snažni gospodarski rast temeljen na stvaranju novih vrijednosti, manja i učinkovitija državna potrošnja i mijenjanje sustava društvenih vrijednosti", stoji u Deklaraciji u kojoj se naglašava da je to savez za promjene odnosno snaga koja će pokrenuti nacionalnu energiju stvaranja boljega života u boljoj Hrvatskoj.

Slijede izbori sa svrhom

Kako su istaknuli lideri oporbenih stranaka sve politike i programi će se provoditi u tri faze i to sanacija postojećih naslijeđenih problema, pokretanje novoga stvaralačkoga ciklusa i korištenje novostvorenih vrijednosti po novim načelima.

"Rješenja koja predlažemo čine našu zajedničku političku opciju prirodnim partnerom za niz društvenih skupina - radnike, društveno odgovorne poduzetnike, mlade, umirovljenike, poljoprivrednike. Tako jačamo naš potencijal potreban za koaliciju s hrvatskim građanima, jednako kao i za našu zajedničku predizbornu koaliciju", stoji u Deklaraciji u kojoj se ističe kako su zapravo sljedeći izbori -izbori sa svrhom.

Vlada lijevog centra

"Mi - Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS), Istarski demokratski sabor (IDS) i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) - ovime objavljujemo našu odluku o stvaranju predizborne koalicije za zajednički izlazak na predstojeće izbore za Hrvatski sabor i formiranju zajedničke vlade lijevoga centra. Naša koalicija poručuje - ovako dalje ne ide, ne može više po starome! Vrijeme je, izaberimo promjene - na bolje!", zaključuju oporbeni lideri u Deklaraciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara