Počelo ponovljeno suđenje nasilniku iz Karlovca, upucao suprugu u lice i ubio je

Počelo ponovljeno suđenje nasilniku iz Karlovca, upucao suprugu u lice i ubio je
Foto: FAH

NA karlovačkom Županijskom sudu čitanjem optužnice počelo je ponovljeno suđenje Damiru Matanu, koji je bio nepravomoćno osuđen na 31 godinu zatvora zbog teškog ubojstva supruge u srpnju 2015., ali je Vrhovni sud presudu ukinuo bez obzira na to što je Matan ubojstvo priznao i pokajao se.

Razlog zbog kojeg je prihvaćena žalba obrane je to što Vrhovni sud smatra kako nije dovoljno nedvojbeno dokazano da je riječ o "teškom ubojstvu bliske osobe koju je okrivljenik i prije zlostavljao", za što je predviđena dugotrajna zatvorska kazna.

Nakon čitanja optužnice Matan je i danas priznao ubojstvo puškom supruge Snježane Matan, kojoj je iz neposredne blizine iz puške pucao najprije u lice, a zatim u leđa, ali nije priznao da ju je i prije psihički i fizički zlostavljao.  

Svjedočile punica i kći

Pošto je Vrhovni sud ustvrdio da je tijekom prvog suđenja počinjena "apsolutno bitna povreda odredaba kaznenog postupka jer se pobijana presuda temelji na nezakonitim dokazima, i to zapisnicima o ispitivanju svjedoka koji su zbog svojeg srodstva s optuženikom u postupku oslobođeni obveze svjedočenja", sutkinja Sanda Janković danas je obavijestila njegovu punicu Dubravku Matan i kćer Ivanu Matan da se mogu koristiti blagodati nesvjedočenja protiv srodne ili bliske osobe, no one su svjedočenje ponovile.

Po njihovim svjedočenjima, bračni par Matan svađao se zbog ljubomore i alkoholizma Damira Matana i međusobnog optuživanja za obiteljske financije. Svjedokinje su rekle i da je više puta u kuću pozivana policija, da je uoči dana ubojstva okrivljenik noć proveo u pritvoru zbog obiteljskog nasilja te da je neposredno prije ubojstva i samoozljeđivanja Matan svom silinom niz ulazne stube gurnuo punicu Mikšić, koja se u padu ozlijedila. Obje su svjedokinje također rekle da je između svađa bilo i normalnih razdoblja.

Brat negira nasilje

Brat okrivljenika Božidar Matan odlučno je danas u svjedočenju opovrgnuo da je vidio neka prijašnja zlostavljanja ili da je o njima imao saznanja, potvrdio je da mu se brat liječio od alkoholizma, ali, kako je rekao, ništa nije upućivalo na obiteljsko nasilje, štoviše - uvijek su u društvu bili omiljeni kao par i poluzagrljeni.

Dokaže li sud da je ovdje bila riječ o teškom ubojstvu, okrivljenika će kazniti dugotrajnim zatvorom od 21 do 40 godina, a u protivnom ostaje blaže kazneno djelo ubojstva s kaznom koja neće biti kraća od deset godina zatvora.

Matanu se sudi po još dvije točke optužnice, za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece, dakle, za nasilje u obitelji te za protupravno posjedovanje puške i streljiva.

Suđenje se nastavlja sutra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara