Počelo suđenje bivšem direktoru "Croatia busa´" Suliću za brojne malverzacije

NA ZAGREBAČKOM Županijskom sudu danas je počelo suđenje bivšem direktoru ´Croatia busa´ Leonu Suliću optuženom za višemilijunske gospodarske malverzacije.

Sulić je danas pred sudskim vijećem izjavio da se ne osjeća krivim i da će to u postupku i dokazati.

Uz njega su na optuženičkoj klupi bivši direktor tvrtke ´Drava´ Marko Pušić i bivša voditeljica knjigovodstva ´Croatia busa´ Ružica Korenić koji su također rekli da se ne osjećaju krivim.

Sulić i Pušić su optuženi za zlouporabu položaja i ovlasti, a Ružica Korenić za krivotvorenje službene isprave, na što ju je, tvrdi tužiteljstvo, poticao Sulić.

Njega se, među ostalim, tereti da se 1998. nezakonito domogao nekretnine ´Drave´ u Ožegovićevoj ulici u Zagrebu, vrijedne tadašnjih milijun i pol njemačkih maraka. Sulić novac nikada nije isplatio, a kada je policija otkrila prijevaru, pokušao je to prikriti zatraživši od Nadzornog odbora ´Drave´ potpisivanje aneksa ugovora kojim je produljen rok otplate, tvrdi tužiteljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nekretninom te tvrtke Sulić je potom garantirao povrat kratkoročnih kredita koje je ´Bjelovarska banka´ dala ´Transcroatiji´ i ´Croatia busu´. Budući da novac nije vraćen, banka se krajem prosinca 2000. uknjižila kao vlasnik nekretnine.

Sulića se tereti i da je pribavio više od 2,8 milijuna kuna na štetu ´Čazmatransa´.

Tužiteljstvo tvrdi da je Sulić, od 1999. do 2001., u vrijeme kada je račun ´Croatia busa´ bio u blokadi zbog dugova, od Nadzornog odbora ishodio odobrenje da se sredstva te tvrtke, uplaćena na njegov račun, evidentiraju kao krediti i pozajmice. Tim je novcem plaćao ranije stečene dionice ´Croatia busa´ na osnovu kojih je postao većinski vlasnik i platio privatne dugove Miroslava Kutle prema Anti Marijanu i Mladenu Kolobariću za dionice ´Croatia busa´.

Sulića se tereti i da je, 1999., zadržao 240 tisuća kuna od prodaje korčulanske poslovnice ´Croatia busa´, prikazavši to kasnije kao isplatu otpremnina dvojici zaposlenika.

Opunomoćeni zastupnici ´Croatia busa´ i ´Drave´ Danica Ivančić i Filip Prstec izjavili su da te tvrtke optuženici nisu oštetili i da neće podnijeti odštetni zahtjev.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara