Počelo suđenje za napad na zadarskog novinara, Bajla zastupa Dalija Orešković

Počelo suđenje za napad na zadarskog novinara, Bajla zastupa Dalija Orešković
Foto: Hrvoje Bajlo

"ZNAM da je desetak dana prije napada na mene Jakov Surać sudjelovao na političkom skupu i to na način da je prisustvovao svečanom obilježavanju obljetnice HDZ-a gdje je igrao nogomet s premijerom Andrejem Plenkovićem, Božidarom Kalmetom, raznim ministrima i najužim vodstvom HDZ-a", svjedočio je Hrvoje Bajlo, novinar kojeg je prije nekoliko mjeseci navodno napao bivši nogometaš Jakov Surać, prenosi Zadarski list.

Riječ je o tek prvom ročištu koje je trajalo preko tri sata, a  provedena je jedna jedina dokazna radnja, iskaz oštećenika, odnosno žrtve, novinara Hrvoja Bajla.

Suraća se tereti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda

Suraća Općinsko državno odvjetništvo tereti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda i prijetnju zadarskom novinaru motiviranu njegovim poslom, odnosno pisanjem, te kao sankciju predlaže zatvorsku kaznu u trajanju od 11 mjeseci za nanošenje teških ozljeda, a sedam za prijetnju, odnosno jedinstvenu kaznu u trajanju od 15 mjeseci zatvora.

Hrvoja Bajla zastupa odvjetnica Dalija Orešković. Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u uvodnom je govoru između ostalog istaknula da se uočava velik porast različitih oblika zastrašivanja novinara, ali i drugih osoba koje javno djeluju, s ciljem sprječavanja otkrivanja istine o nezakonitim radnjama osoba na visokim političkim funkcijama ili osoba koje su s njima povezane.

Kazao kako se ne osjeća krivim

Nakon čitanja optužnice Surać je kazao kako se ne osjeća krivim, a po završetku ročišta njegov odvjetnik Andrej Korljan istaknuo je da sam događaj nije sporan, nego način na koji se on dogodio.

"Moj branjenik ne negira sukob, međutim taj sukob nije započeo moj branjenik nego upravo gospodin Hrvoje Bajlo koji u ovom postupku ima svojstvo oštećenika. Dakle, moj branjenik se branio, a do ozljeđivanja je  došlo na sasvim drugačiji način nego što to prikazuje gospodin Bajlo, dakle nakon što je sukob već prestao i dok se on udaljavao s mjesta", kazao je Korljan.

Bajlo: Dok sam bio na podu, molio sam ga da prestane

Hrvoje Bajlo je jučer u sudnici pred raspravnom sutkinjom Mitrom Meštrović ponovio svoj raniji iskaz opisujući u detalje kako ga je Surać prvo vrijeđao i prijetio mu zbog članaka koje je objavio, spominjući Božidara Kalmetu i Zdravka Livakovića, a nakon toga ga je i fizički napao, udario šakom u glavu i potom, nakon što se od udarca srušio na  pod, nastavio ga udarati nogama i rukama. Istaknuo je i kako je pri padu slomio lakatnu kost te da je imao niz modrica i hematoma po cijeloj glavi.

"Dok sam bio na podu molio sam ga da prestane, ali to nije učinio, nego mi je  spomenuo i pokojnog Pukanića i da ću završiti kao on, da ću biti mrtav, ponavljajući pri tome 'hoćeš li i dalje pisati', 'ovo ti je samo upozorenje'", kazao je Bajlo dodavši kako mu je Surać prijetio da će mu iščupati glavu.

Na pitanje zastupnice optužbe o motivu napada Bajlo je naveo da postoje dva i to politički motivirana razloga. Kao prvi je istaknuo to što je Surać bio u kampanji Rena Sinovčića, nezavisnog kandidata za gradonačelnika i Gradsko vijeće 2013.  godine, kada je držao i političke govore i dijelio letke po poštanskim sandučićima te vrbovao potencijalne glasače.

"Znam da je desetak dana prije napada na mene igrao nogomet s Plenkovićem"

"Ne znam je li on i sada politički aktivan i vrši li preko mene nekakvu  gerilsku kampanju. Znam da je desetak dana prije napada na mene sudjelovao na političkom skupu i to na način da je prisustvovao svečanom  obilježavanju obljetnice HDZ-a gdje je igrao nogomet s premijerom Andrejem Plenkovićem, Božidarom Kalmetom, raznim ministrima i  najužim vodstvom HDZ-a. Nacional je objavio ekskluzivne fotografije s tog događaja na kojem je napadač na mene nosio plavu majicu s logotipom HDZ-a, kao i svi drugi koje sam naveo, po mojim saznanjima i tamo  je držao političke govore pa je konstatacija da se on ne bavi politikom potpuno promašena", izjavio je Bajlo.

Bajlo je kao dokaz naveo i da je Surać u jednim nacionalnim dnevnim novinama u intervjuu izjavio kako surađuje s tvrtkom DnZ što prema njegovu sudu demantira Suraćev prvi iskaz u kojem navodi da s Livakovićem, koji je vlasnik te tvrtke, nije imao nikakvih poslovnih odnosa. Suraćev odvjetnik prvo je zatražio da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje liječnički nalazi za oštećenog Bajla nakon sukoba, no to je sutkinja  odbila pa je on predložio medicinsko vještačenje kojim bi se utvrdio nastanak ozljeda. Njegova pitanja Bajlu bila su usmjerena upravo u tom pravcu, no Bajlo je ostao pri svojoj priči od početka. Također, pitao ga je i  o pisanju nekih medija, pa i samom Bajlovu izvještavanju o predmetnom sukobu, ističući kako je postupak tajan, na što su ga upozorili u Policijskoj postaji kad je slučaj prijavljivao, na što je Bajlo odgovorio kako je  tada bio pod stresom i traumatiziran pa da se ne sjeća jesu li ga policajci upozorili na tajnost, a vezu s jednim lokalnim portalom i objavom Suraćeva iskaza u ODO-u decidirano je negirao. Na Korljanovo pitanje  zašto publicira događaj na svom portalu umiješala se odvjetnica Orešković.

"Stavljam prigovor na pitanje branitelja okrivljenika, budući da je sloboda izražavanja temeljno ustavno pravo svakog čovjeka", prigovorila je Orešković nakon čega je Korljan zatražio pojašnjenje pitanja te naveo kako Bajlo slučaj publicira posvuda, tvrdeći i kako je sam dostavio lokalnom portalu snimku Suraćeva iskaza, no Bajlo je to demantirao ustvrdivši kako nikakve veze sa snimkom nema. Naprotiv, Bajlo je kazao kako misli da je to učinio okrivljenik jer je njemu to bilo više u interesu, a da je on vlasnika portala zamolio da snimku ukloni te predložio da ga se pozove na sljedeće ročište kao svjedoka da to i potvrdi.

Suđenje se nastavlja 5. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara