Počelo tiskanje glasačkih listića, evo kako će izgledati

Počelo tiskanje glasačkih listića, evo kako će izgledati
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U NARODNIM novinama počelo je tiskanje nešto više od 3,8 milijuna glasačkih listića za predsjedničke izbore koji će se održati u nedjelju, 22. prosinca. 

Listići se tiskaju na formatu B4, a zbog broja kandidata, njih 11, bit će nešto veći u odnosu na prošle predsjedničke izbore kad su bila četiri kandidata. 

"Naručili smo onoliko glasačkih listića koliko je u trenutku narudžbe bilo birača u registru, bez ikakve sugestije da će odaziv biti ovakav ili onakav", objašnjava potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić-Križanić.  

38 lipa po listiću

Naručeno je, precizira, 3.825.000 listića, cijena po listiću je 38 lipa, što s PDV-om iznosi 1.816.875 kuna. 

Uz glasačke listiće, DIP je naručio i tiskanje ostalog izbornog materijala: zapisnike biračkih odbora, izbornih povjerenstava, plakate...

S Narodnim je novinama, kao i za svake izbore, dogovorena izrada glasačkih kutija različitih dimenzija, manjih za biračka mjesta s manje birača, većih za mjesta gdje je birača više. 

Prvo idu u inozemstvo

Tiskani glasački listići prvo idu u inozemstvo, u Hrvatskoj će do biračkih odbora doći dan prije izbora, dan-dva prije do izbornih povjerenstava. 

Fabijančić-Križanić ističe da je DIP za predsjedničke izbore osigurao glasovanje za slijepe birače, njih 90-ak. 

Ti će birači moći glasati i pomoću matrice i listića na Brailleovom pismu, kaže potpredsjednica DIP-a i objašnjava kako im se to na parlamentarnim i europskim izborima nije moglo osigurati zbog prevelikih listića. 

DIP je u srijedu odlučio da se udruzi Dodir osiguraju sredstva za prevoditelje za gluho-slijepe birače, za dva kruga 27.600 kuna. Usluga uključuje pratnju gluho-slijepe osobe do biračkog mjesta i pomoći kod popunjavanja glasačkog listića. 

Listu od 11 kandidata za predsjednika države slijepe će osobe moći preslušati na stranicama DIP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara