Počeo 22. francusko-afrički sastanak na vrhu

U NAZOČNOSTI pedesetak šefova država i vlada afričkih zemalja i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca kao domaćina u četvrtak je počeo 22. francusko-afrički sastanak na vrhu.

Na dvodnevnom summitu sudjeluje i predsjednik Zimbabwea Robert Mugabe, čija je zemlja pod sankcijama Europske unije zbog kršenja ljudskih prava i čiji je dolazak naišao na kritike SAD i nekoliko prosvjeda u Parizu.

Osim Somalije, u kojoj od 1991. ne postoji središnja državna vlast, predstavnici svih afričkih zemalja nazoče summitu u francuskom glavnom gradu koji se održava pod geslom ´nova partnerstva za Afriku´.

Također je uočljiv izostanak predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagba, čija je zemlja rascijepljena na dva dijela od početka pobune 19. rujna. Obalu Bjelokosti predstavlja Seydou Diarra, koji je prije mjesec dana imenovan predsjednikom prijelazne vlade koju, međutim, još nije oformio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Francuski predsjednik Chirac, otvarajući summit, obratio se upravo stanovnicima te zemlje, pozvavši ih još jednom da ´poštuju obveze´ koje su preuzeli prošlog mjeseca u Parizu glede općenacionalnog pomirenja.

´Na svim je građanima Obale Bjelokosti, a osobito na onima koji ih predstavljaju u tijelima vlasti, da iskreno i odlučno ožive mir svojoj zemlji´, rekao je Chirac.

´Njihova je odgovornost golema, jer opasnost od raskola nije prošla. Pozivam sve na poštovanje preuzetih obveza´, dodao je.

Uz najviše političke dužnosnike 52 afričke države, u radu skupa sudjeluje i glavni tajnik UN Kofi Annan, koji će također održati govor prije nego što se summit nastavi iza zatvorenih vrata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara