POČEO DVODNEVNI SKUP O PISI - PROJEKTU OCJENJIVANJA ŠKOLSTVA

Dvodnevni skup na kojemu će stručnjaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) predstaviti međunarodni program ocjenjivanja obrazovnih sustava (PISA), počeo je poslijepodne u Zagrebu.

Potpredsjednik hrvatske Vlade Ante Simonić zaželio je uspjeh skupu te izrazio uvjerenje da će Hrvatska prihvatiti PISU kako bi unaprijedila znanje i približila se Europi.

Ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar smatra PISU nužnom za budući razvoj Hrvatske. Nada se da će se dvoipolgodišnji rad na oblikovanju odgojno-obrazovne reforme pozitivno rasplesti te je najavio da će prije dugoročnih strukturalnih promjene doći do kratkoročnih novina u školstvu, ponajprije na području vanjskog vrednovanja, tj. postupnog uvođenja državne mature.

Predstavnik OECD-a za obrazovanje Ian Whitmen rekao je da svaka država troši goleme novce na obrazovanje te da treba znati kakvo je znanje koje se za to dobije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedamdesetak predstavnika ministarstava, fakulteta i škola iz Hrvatske saslušat će tijekom dva dana osnovne činjenice o projektu međunarodno usporedivog ocjenjivanja obrazovnog sustava, o čijem bi prihvaćanju Hrvatska trebala odlučiti do ljeta.

Projekt "PISA" provodi se svake tri godine višemjesečnim ispitivanjem od četiri do deset tisuća petnaestogodišnjaka. Njegovi se troškovi procjenjuju na 200-300 tisuća dolara. Zahtijeva uključenje velikog broja stručnjaka i prevođenje opsežne literature. Prihvaćen je u 32 zemlje.

(Hina) iluc mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara