počeo međunarodni "Split Film Festival"

Projekcijom bolivijskoameričke koprodukcije "Seksualna ovisnost" bolivijskog redatelja Rodriga Belota u splitskom kinu Central večeras je započeo 9. "Split Film Festival" međunarodni festival novog filma i novih medija.

Tijekom sedam dana na toj središnjoj filmskoj manifestaciji u Splitu publici će u kinu Karaman, kinoteci Zlatna vrata, te u dvoranama Multimedijalnog kulturnog centra, Galerije umjetnina i palače Milesi biti prikazano 40-tak dugometražnih filmova, 20-tak kratkometražnih, te isto toliko radova u kategoriji novih medija.

Na početku festivala prikazani su filmovi ruskog filmaša Aleksandra Sokurova, jednog od najznačajnijih suvremenih filmskih stvaratelja.

U posebnim programima, "Slika", "Forum", "Fokus" i "Retrospektiva", bit će prikazani filmovi "Dogville Confession" Saifa Sanija i "Persona Non Grata" Olivera Stonea o ratu na Bliskom istoku. Filmovima o fenomenu bluesa predstavit će se Clint Eastwood, Wim Wenders i Martin Scorsese, a prvi put nakon Cannesa bit će prikazan i film "Naša glazba" Jeana Luca Goddarda.

Festival će ove godine posebnu pozornost posvetiti hrvatskom avangardnom filmu, pa će na repertoaru biti i šest radova Škole narodnog zdravlja i splitske Likovne akademije. Namjera je predstaviti neke pokrete i težnje u suvremenom filmu i medijima, odnosno odgovoriti na pitanje kamo ide film u usporedbi s interaktivnim medijima i digitalnim uradcima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna nagrada za izniman doprinos razvitku filmske umjetnosti posthumno će biti dodijeljena jednom od najvećih avangardnih umjetnika pokretnih slika Stanu Brakehageu, autoru više od 380 filmova i donedavnom profesoru filmskih studija Sveučilišta u Coloradu.

Vrijeme održavanja festivala, koji se ove godine umjesto u rujnu održava potkraj lipnja, promijenjeno je zbog financijskih razloga i da bi se dobilo zanimljivije naslove prije ili neposredno nakon njihova prikazivanja na drugim festivalima, a tako će biti i idućih godina.

"Split Film Festival" završava 2. srpnja dodjelom nagrada.

(Hina) xdstr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara