POČEO MINISTARSKI SASTANAK SEECP-A U BUKUREŠTU

Sve zemlje iz jugostočne Europe moraju se potruditi oko mijenjanja konotacija vezanih uz izraz Balkan, rekao je u uvodnoj riječi na otvorenju ministarskog sastanka Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) rumunjski predsjednik Ion Iliescu u petak u Bukureštu.

"Regionalna stabilnost odgovornost je svih nas, euroatlanske integracije velik su izazov, ali je i nagrada velika, za što je Hrvatska dobar primjer", rekao je, među ostalim, hrvatski premijer Ivo Sanader svom govoru. Premijer Sanader će u petak potpisati Povelju o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi, čime Hrvatska postaje punopravna članica Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP).

Rumunjski predsjednik Ion Iliescu rekao je kako bi s ulaskom Hrvatske u SEECP i moldovskim stjecanjem promatračkoga statusa u toj organizaciji, proces morao dobiti novo ime: Proces suradnje srednje i južne Europe.

Glavni ciljevi konferencije što se održava u petak u Bukureštu jesu pokretanje zajedničke kampanje za borbu protiv organiziranog kriminala, rekao je rumunjski predsjednik, te pokretanje regionalnog i energetskog projekta koji bi unaprijedio gospodarsku klimu zemalja regije i bio važan korak u približavanju Europskoj uniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima Iona Iliescua, u prosincu ove godine očekuje se potpisivanje Povelje o regionalnom energetskom tržištu. Rumunjski ministar vanjskih poslova Mircea Geoana, predsjedatelj današnjeg skupa, čestitao je Hrvatskoj na uspjehu u približavanju EU.

Na kraju konferencije ministri će usvojiti ministarsku deklaraciju i prihvatiti Moldovu kao promatrača u SEECP-u.

(Hina) xvm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara