POČEO ŠPANJOLSKO-PORTUGALSKI SUMMIT

Prvi bilateralni susret na vrhu novih šefova španjolske i portugalske vlade Josea Luisa Rodrigueza Zapatera i Pedra Santane Lopesa počeo je u petak poslijepodne u Santiago de Camposteli.

Dvojica šefova vlada i njihova ministarska izaslanstva nisu dala nikakvu izjavu dok su počinjali s radom u velikom hotelu na Trgu katedrale sv. Jakova.

Iznimno kratki summit koji traje tek jedan dan usmjeren je na prijeko potrebno postizanje dogovora između dva susjeda, a ne na njihove duboke razlike oko Iraka.

Potpora englesko-američkom napadu na Irak potvrdila je ideološki sklad između Josea Marije Aznara i Josea Manuela Duraa Barrosa koji su bili popratni, ali oduševljeni sudionici "ratnog vijeća" na kojemu su se okupili George W. Bush i Tony Blair na Azorima (Portugal) u ožujku 2003.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Obećao sam da ću Španjolsku izbrisati s fotografije s Azora i vratiti je na fotografiju borbe protiv gladi", kazao je Zaptero uoči otvaranja susreta, podsjećajući na svjetsku inicijativu protiv gladi koju promiču Brazi, Čile, Španjolska i Francuska.

Najveći pomak koji se očekuje u Santiagu de Camposteli tiče se službenog utvrđivanja novog nadnevka, 30. lipnja 2005., za osnutak iberskog tržišta električne energije (Mibel). Taj projekt koji je pokrenut 2001., ali je ostao mrtvo slovo na papiru, trebao bi osigurati jeftiniju struju za 53 milijuna potrošača, zahvaljujući liberalizaciji dvaju nacionalnih tržišta.

Vijeće španjolskih ministara utrlo je put u petak ujutro zaključivši novi ugovor o Mibelu.

(Hina) xvrad ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara