Počeo trodnevni skup "Filozofija i rod"

TRODNEVNI skup "Filozofija i rod" počeo je jutros u Zagrebu u organizaciji Hrvatskoga filozofskog društva (HFD) i Ureda za ravnopravnost spolova hrvatske Vlade.

Tema simpozija nudi prostor za još nedovoljno otvoren dijalog u kojemu će sudjelovati teoretičari i praktičari različitih usmjerenja i konkretnosti istraživanja, priopćio je organizator.

Na skupu su se okupili sudionici iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te Makedonije, a u okviru njega bit će održana i godišnja skupština HFD-a.

Hrvatska ima jak institucionalni okvir za provođenje politike ravnopravnosti spolova, čemu će pomoći dijalog Vladinih institucija i predstavnika civilnog društva, rekla je predstojnica Vladina ureda Helena Štimac Radin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Pavao Barišić zaželio je uspješan rad skupa i podsjetio da su ta pitanja prisutna u filozofiji od samih početaka, od univerzalnosti roda do ženskih pitanja, ali da su potrebna nova istraživanja.

Uvodno je Branka Brujić kazala da pitanje roda ima primarno ontološko značenje još od grčke filozofije, te da je riječ o puno kompleksnijim pitanjima od specifičnosti ženskog roda.

Gordana Bosanac istaknulo je kako polovica čovječanstva "nije pripadala" ljudskom rodu, niti je sudjelovala u stvarnju povijesti. Spoznaja je nastajala na muškoj fantazmagoriji i žena je služila da da se muški lik dvostruko zrcali, dodala je.

Zaključila je kako je smisao emancipacije da se partikularnost izrazi u slobodi, a ne da partikularnosti povezuje u neke eklektičke teorije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara